Sărbătoare la Catedrala din Alba Iulia

Ziua de 30 octombrie 2011 va rămâne în istorie pentru credincioșii din Alba Iulia. Astăzi a avut loc proclamarea canonizării Sfântului Simeon Ștefan, Mitropolitul Transilvaniei.

Cu această ocazie, în Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al Întregii Africi și de Preafericitul Părinte Daniel, Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Munteniei și Dobrogei, Locțiitor al Tronului Cezareii Capadociei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Alături de cei doi patriarhi s-au aflat Înaltpreasfințitul Georgios, Mitropolit de Accra, Înaltpreasfințitul Hrisostom, Mitropolit de Patras, dar și următorii ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Daniil, Episcop-locțiitor al Episcopiei Daciei Felix, Preasfințitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, Preasfințitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Mihail, Episcopul Ortodox Român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar Arhiepiscopiei Timișoarei, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

După rostirea pericopei evanghelice de la Sfântul Evanghelist Luca (cap. XVI, vs. 19-31) în care se prezintă pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat învățăturile duhovnicești desprinse din Sfânta Evanghelie.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat, printre altele, importanța iubirii milostive pentru mântuirea noastră.

„Prin rugăciune, prin pocăință și prin răbdare, prin neosândirea altora trebuie să adunăm în sufletul nostru iubirea nemilostivă a lui Dumnezeu. Numai cine a adunat în viața sa pe pământ iubire milostivă din iubirea lui Dumnezeu și a arătat iubire milostivă în jur acela se va bucura de iubirea milostivă a lui Dumnezeu și de comuniunea sfinților și a drepților”, a precizat Preafericirea Sa.

„Evanghelia de astăzi ne arată că iubirea milostivă este temelia fericirii noastre veșnice”, a mai arătat Patriarhul României: „Dumnezeu nu se recunoaște în oamenii nepăsători duhovnicește. Bogatul nemilostiv a avut trei mari greșeli: nerecunoștința față de Dumnezeu – nu a mulțumit lui Dumnezeu nici pentru bogăție, nici pentru sănătate și nici pentru că era fericit folosind aceste daruri de la Dumnezeu; nepăsarea, nerecunoștința și nemilostivirea lui față de săraci l-au făcut să piardă mântuirea. Deci, trebuie să avem inimă milostivă ca să putem să ne bucurăm de fericirea lui Dumnezeu, de aceea Mântuitorul a spus Fiți Milostivi după cum Tatăl vostru Cel din Ceruri milostiv este„.

Numeroase oficialități, printre care Adrian Lemeni, Secretar de stat pentru Culte, Mircea Hava, Primarul Alba Iuliei, Cornel Ștefan Bardan, Prefectul Alba Iuliei, au fost prezente la Alba Iulia, dar și sute de credincioși care au venit să participe la aceste evenimente istorice și să se închine cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei.

Comentarii Facebook


Știri recente