Sărbătoare la Biserica Sfântul Spiridon Nou

În ziua prăznuirii Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, astăzi 12 decembrie 2011, Catedrala Mitropolitană din București a îmbrăcat haine de sărbătoare. Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evocat viața și personalitatea Sfântului Ierarh Spiridon: „Sfântul Spiridon al Trimitundei s-a născut pe la anul 270 într-o localitate Askia din Cipru. A fost căsătorit și a avut o fiică. După moartea soției sale, el a devenit episcop al Trimitundei, un oraș din Cipru. Sfântul era la început păstor de oi și păstorul de oi a devenit mai târziu păstor de oameni. El a trecut la Domnul în anul 347 sau 348 în ziua de 12 decembrie, de aceea îl și pomenim în această zi”.

„Sfântul Spiridon era un om smerit și în același timp era un om foarte milostiv. De aceea, Dumnezeu l-a învrednicit să fie făcător de minuni încă din timpul vieții sale și încă înainte de a fi episcop. El se ruga mult și Dumnezeu i-a dăruit virtutea milosteniei sau a facerii de bine, pentru că făcătorul de minuni este mai întâi un om smerit care nu contează pe puterea sa, ci pe ajutorul lui Dumnezeu. Nici o minune adevărată nu se poate face fără smerenie, pentru că minunea o săvârșește Dumnezeu prin oamenii smeriți care se unesc cu El prin rugăciune, astfel încât puterea Lui este lucrătoare în ei pentru binele celor mulți”, a mai spus Preafericirea Sa.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre mijlocirea Sfântului Ierarh Spiridon pentru multele rugăciuni pe care le fac credincioșii la cinstitele sale moaște: „Dumnezeu preaslăvește pe oameni și prin faptul că după moartea lor, sfintele lor moaște sunt făcătoare de minuni, întrucât Duhul Sfânt care a locuit în sufletul sfântului, a locuit și în trupul său și există o legătură între trupul sfântului din ceruri și moaștele lui de pe pământ. Este o legătură duhovnicească în Duhul Sfântul și de aceea prin sfintele moaște sfinții continuă lucrarea lor de ajutorare a oamenilor credincioși, dar săraci, bolnavi, încercați de multe ispite și necazuri”.

Catedrala mitropolitană „Sfântul Spiridon-Nou”, Paraclis patriarhal s-a aflat în ultimul timp într-un amplu proces de renovare și restaurare. Anul acesta a fost restaurat acoperișul lăcașului de cult, a fost refăcută tencuiala exterioară și, totodată, a fost schimbată instalația electrică. De aceea, după Sfânta Liturghie, Patriarhul României a acordat distincții și diplome celor care au contribuit la înfrumusețarea lăcașului de cult.

Totodată, la final, Patriarhul României a binecuvântat lucrările exterioare de refacere a lăcașului de cult. De asemenea, apartamentele Centrului social „Casa Spiridonia” din Capitală, aflat în apropierea Catedralei „Sfântul Spiridon-Nou”, s-au aflat în ultima perioadă într-un amplu proces de renovare. De aceea, tot în această zi, Preafericirea Sa a binecuvântat birourile și apartamentele, dar și noul lift al clădirii.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți mii de credincioși care au venit să aducă cinstire marelui ierarh și să se închine la un fragment din sfintele sale moaște care au fost așezate spre închinare într-un baldachin în curtea lăcașului de cult.

Biserica Sf. Spiridon – Nou a fost construită în anul 1858, la dorința mitropolitului Nifon și cu sprijinul domnitorului Barbu Știrbei. Până în anul 2008 lăcașul de cult a deservit ca biserică parohială, activând în cadrul Protoieriei III Capitală, iar din anul 2009, pe lângă rangul de Paraclis patriarhal pe care l-a dat patriarhul Justinian, a primit și statutul de Catedrală mitropolitană.

Comentarii Facebook


Știri recente