Sărbătoare la Biserica Sf. Spiridon din Iași

Biserica „Sfântul Spiridon” din Iași și-a serbat miercuri, 12 decembrie 2012, ocrotitorul. Marți seara, slujba Vecerniei a fost oficiată de un sobor de 20 de preoți și diaconi. Cu sprijinul mai multor sponsori, parohia „Sfântul Spiridon” a oferit celor peste 300 de credincioși prezenți la slujbă câte un pachet cu alimente, după cum aflam din Ziarul Lumina.

În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Spiridon, ieșenii și-au îndreptat pașii către unul dintre cele mai reprezentative lăcașuri de închinăciune din capitala Moldovei, aflat în incinta Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Încă de la începutul slujbei, sfântul lăcaș a fost plin de credincioși care s-au închinat cu evlavie icoanei făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, împobobită cu flori. Slujba Vecerniei unită cu Litia a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi. Din soborul slujitorilor au mai făcut parte pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, pr. Florin Chirilă, inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, pr. Dumitru Boboc, președintele Consistoriului eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor, arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, și arhim. Vitalie Danciu, starețul Mănăstirii Golia din Iași.

Pr. prof. dr. Ion Vicovan a adresat un cuvânt de învățătură în care a remarcat că în ziua de 12 decembrie este sărbătorit „unul dintre cei mai însemnați și mai cunoscuți sfinți ai Bisericii”. „Sfântul Ierarh Spiridon a fost numit într-o cântare „izvor al tămăduirilor de boli sufletești și trupești”, „lăcaș al Duhului Sfânt” și „făcător de minuni”. Sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon este una deosebită pentru că sfântul a fost unul deosebit. Această biserică este loc de liniște sufletească, de dobândire a iertării păcatelor, mângâiere și vindecare trupească. Acest sfânt lăcaș are un aer deosebit de mănăstire, pentru că Sfântul Spiridon însuși a dus o viață ascetică aparte. Pentru acest spital este o mare mângâiere să aibă în incinta lui o asemenea biserică închinată Sfântului Spiridon”, a remarcat pr. prof. dr. Ion Vicovan.

260 de ani de la construirea primei biserici a Mănăstirii „Sfântul Spiridon”

Părintele Ion Vicovan a amintit că de la Sfântul Spiridon trebuie să învățăm să ne apărăm credința. „Pentru a apăra credința, trebuie să o cunoaștem. După ce cunoaștem credința, trebuie să fim trăitori ai ei. Dacă devenim cu adevărat trăitori ai ei, atunci o mărturisim prin cuvânt și prin faptă până la finalul vieții. Una dintre marile virtuți ale Sfântului Spiridon a fost smerenia și împlinirea datoriei tot timpul vieții. El și-a împlinit, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, cu dăruire chemarea sa. Nouă ni se cere să împlinim această chemare acolo unde suntem chemați. Sfântul Paisie de la Mănăstirea Neamț spunea că ascultarea trebuie făcută de toți. Tot Sfântul Paisie spune că ascultarea este adevărată când o faci de fratele tău, de egalul tău sau de cel mai mic al tău. O persoană care este chemată în viața de familie trebuie să ducă această cruce în ascultare, în necârtire și în răbdare. Cel care își îndeplinește datoria în mod conștiincios ascultă de Însuși Dumnezeu care ne-a rânduit într-un loc sau în altul”, a adăugat părintele Ion Vicovan.

Părintele paroh Marian Timofte, care este și consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, a aminit că în acest an se împlinesc 260 de ani de la construirea primei biserici a Mănăstirii „Sfântul Spiridon”, în anul 1752. „Sfântul Spiridon a purtat de grijă atât acestei biserici, cât și spitalului. Ocrotitorul acestui sfânt lăcaș ne-a oferit multe binefaceri și a împlinit rugăciunile izvorâte din inimile celor care sunt în suferință și care au trecut prin Biserica „Sfântul Spiridon”. Pe măsura credinței lor, oamenii au simțit alinarea de suferințele pentru care Dumnezeu a îngăduit să le suporte fiecare la un moment dat”, a spus pr. paroh Marian Timofte, care a mulțumit preoților și credincioșilor pentru prezență, conducerii Spitalului „Sfântul Spiridon” și sponsorilor care au sprijinit organizarea hramului. Ieri-dimineață au fost săvârșite Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți.

Sărbătoare la Piatra Neamț

Biserica Spitalului Județean din Piatra Neamț a îmbrăcat ieri straie de sărbătoare. Marți, 11 decembrie, un sobor de preoți a săvârșit Vecernia unită cu Litia. Predica de la finalul slujbei a fost ținută de pr. prof. Ștefan Oprea, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Piatra Neamț, care a evidențiat darul vindecării pe care îl are Sfântul Spiridon în zilele noastre. „Părintele Mihail Popescu a mulțumit părinților slujitori și credincioșilor prezenți pentru rugăciune și dragostea arătată sfântului ocrotitor al bisericii din incinta Spitalului Județean din Piatra Neamț. Prăznuirea Sfântului Ierarh Spiridon a continuat ieri-dimineață cu Taina Sfântului Maslu, Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți”, a relatat pr. Ștefan Zaharia, coordonatorul activităților catehetice al Protopopiatului Piatra Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente