Sărbătoare la Biserica Delea Nouă – Calist

În Biserica Ortodoxă, luni 30 iulie 2012, a fost cinstit Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, episcopul Umbriei. Fragmente din sfintele sale moaște se află și în biserica Parohiei bucureștene Delea Nouă – Calist, unde au fost săvârșite Sfânta Liturghie și slujba Parastasului.

Cu acest prilej al cinstirii ocrotitorului parohiei, atât enoriași, cât și credincioși din împrejurimi au venit să se roage și să-și plece genunchii înaintea raclei moaștelor Sfântului Sfințit Mucenic, îndrumător și înțelepțitor al tinerilor, tămăduitor al celor bolnavi, sprijinitor și toiag bătrâneților al celor în vârstă. După Sfânta Liturghie, săvârșită de pr. paroh Valentin Fătu, alături de pr. Claudiu Constantin Cotan și diac. Cosmin Daniel Pricop, a fost oficiată și slujba de pomenire a ctitorilor, binefăcătorilor, celor adormiți întru Domnul și care au purtat numele Sfântului Valentin, dar și a fericitului întru adormire patriarh Teoctist, întrucât ieri s-au împlinit cinci ani de la trecerea sa la cele veșnice. Asemenea vieții Sfântului Sfințit Mucenic, există în viața fiecărui credincios, afirma pr. Claudiu Constantin Cotan, pagini de mărturisire, de mucenicie, de răbdare, de smerenie, pagini de îngăduință față de semeni și, totodată, pagini de rugăciune și de genunchi plecați înaintea Mântuitorului Iisus Hristos.

‘Înaintea lui Dumnezeu este mult plăcut cel care-L mărturisește din inima sa până la prețul vieții sale. Aceasta este adevărata iubire pe care o arătăm lui Dumnezeu. Sfântul Ierarh Valentin s-a învrednicit de a împărtăși lui Hristos această dragoste a sa cu prețul vieții. Moaștele mucenicilor, ale cuvioșilor sunt pentru noi tămăduitoare, izvor de har, pentru că acei pe care-i pomenim și înaintea căruia ne rugăm sunt cei care în viața lor L-au adus pe Hristos clipă de clipă, sunt acei care s-au învrednicit a gusta din harul Duhului Sfânt în toată viața lor și au ajuns la asemănare cu Dumnezeu, împlinind în viața lor poruncile lui Dumnezeu și, de aceea, ei sunt mijlocitori pentru noi înaintea Preasfintei Treimi’, a spus pr. Cotan pentru Ziarul Lumina.

Grădiniță în incinta curții parohiale

Sfintele moaște ale Sfințitului Mucenic Valentin au fost dăruite parohiei bucureștene în 2005 de Episcopia din Terni, Italia. Pentru orice biserică, preciza pr. paroh Valentin Fătu, sfintele moaște sunt o binecuvântare, deoarece ‘omul a avut și are întotdeauna nevoie de ceva concret în mărturisirea credinței sale și moaștele sunt un argument al credinței înaintașilor, a celor care s-au jertfit pentru Hristos și au primit cununa mucenicească, precum a primit-o și Sfântul Sfințit Mucenic Valentin, moaștele devenind astfel ferestre prin care noi privim pe Hristos. De aceea, este o bucurie reciprocă pentru preoții slujitori și credincioșii care vin la biserica noastră și pentru aceasta trebuie să dăm slavă Domnului Hristos pentru binefacerile care se pogoară asupra noastră’.

Bucuria duhovnicească a cinstirii ocrotitorului s-a alăturat celei de serbare a onomasticii părintelui paroh, care a primit la final, din partea consiliului și comitetului parohial, flori și daruri. De asemenea, la ieșirea din biserică, fiecare credincios a primit câte un pachet.

Popasurile și bucuriile duhovnicești se împletesc cu ostenelile de înfrumusețare a lăcașului de cult. Începute în toamna anului trecut, în curând se vor finaliza lucrările de reabilitare exterioară a bisericii, care au cuprins fațadele, turlele și înlocuirea ferestrelor.

‘Dorim ca la toamnă să deschidem licitația pentru pictură și, de asemenea, sperăm să ajungem la un acord cu actuala conducere a Primăriei sectorului 3 și să demarăm un proiect mai vechi al nostru, ridicarea unei grădinițe lângă biserică’, a adăugat pr. paroh Valentin Fătu.

Comentarii Facebook


Știri recente