Sarbatoare la AMFOR – Biserica ‘Sfantul Mare Mucenic Pantelimon’, din Iasi, isi serbeaza maine hramul

Sfantul locas a fost ridicat in anul 1905, de catre breasla medicilor si farmacistilor. In anul 1998, prin decizie mitropolitana, biserica a fost data spre restaurare si administrare A.M. F.O.R., filiala Iasi. Doctorul Aurelia Lucian, presedintele filialei Iasi a Asociatiei Medicilor si Farmacisilor Ortodocsi din Romania ne-a oferit mai multe detalii: ‘Biserica Sfantul Pantelimon, care este situata in Iasi, in strada Sf. Pantelimon, din zona care se numeste Tg. Cucu, a fost ctitorita in 1805, deci acum 200 de ani, de catre breasla medicilor si spiterilor, adica a farmacistilor. In 1998, prin decizie mitropolitana a fost data spre restaurare si administrare si folosinta AMFOR-ului, Asociatiei Medicilor si Farmacistilor Ortodocsi Romani. Biserica are nevoie de o restaurare mult mai ampla decat s-a crezut initial. Noi am reusit pana acum sa facem consolidarea, sa refacem instalatia electrica si de incalzire, sa refacem usile, ferestrele si sapa’.

Biserica ‘Sfantul Pantelimon’, din Iasi, este frecventata in special de persoanele bolnave precum si de cei nevoiasi. Multi dintre credinciosi vin la acest lacas si pentru a asista in fiecare zi de sarbatoare la o slujba speciala dedicata lumii medicale: ‘Este o biserica iubita in special de bolnavi, totdeauna in aceasta biserica vin foarte multi oameni necajiti si foarte multi oameni bolnavi si m-as bucura sa vina tot asa de multi medici si farmacisti si cadre medicale, intrucat aici se savarseste, si nicaieri nu se intampla acest lucru, o slujba speciala pentru lumea medicala in fiecare sarbatoare, la amiaza, la orele 12.30, o slujba compusa de catre IPS Daniel, o rugaciune anume gandita si traita pentru breasla vindecatorilor’.

Sfantul Pantelimon, pe care il vom sarbatori maine, este si patronul spiritual al cabinetului stomatologic cu acelasi nume din centrul eparhial Iasi. Hramul cabinetului nu a fost stabilit intamplator, ci s-a avut in vedere faptul ca Sfantul Pantelimon a fost medic si a fos martirizat pentru ca a fost medic crestin, dupa cum a declarat Dr. Aurelia Luchian: ‘Cabinetul stomatologic Sfantul Pantelimon de la Centrul eparhial Iasi are, de asemenea, asa cum spune si numele, pe Sf. Pantelimon si noi l-am cinstit si il cinstim in fiecare an, pentru ca este cu adevarat un mare sfant si un mare vindecator. Pacientii care au trecut prin acest cabinet au simtit ajutorul Sf. Pantelimon, dupa cum si noi, cei care lucram aici, simtim ajutorul Sf. Pantelimon, pentru ca intr-un cabinet medical si mai ales intr-unul stomatologic, se pot intampla foarte multe accidente, dar intotdeauna Sf. Pantelimon ne-a ocrotit’.

Comentarii Facebook


Știri recente