Sărbătoare în Parohia Sfântul Ilie – Dancu din Protopopiatul Iași II

Biserica ‘Sfântul Ilie’ – Dancu, Protopopiatul Iași 2, își cinstește, astăzi, 20 iulie 2012, ocrotitorul. Cu acest prilej a fost adusă spre închinarea credincioșilor icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. Enoriașii parohiei sunt așteptați astăzi la slujba Sfintei Liturghii, care va fi precedată de slujba Utreniei și a Acatistului.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, credincioșii din parohia ‘Sfântul Ilie’ – Dancu au avut ieri bucuria de a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. Sfânta icoană a fost adusă cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și prin bunăvoința arhim. Nicodim Gheorghiță, starețul Mănăstirii Hadâmbu. Icoana făcătoare de minuni a fost întâmpinată de un sobor de preoți și de numeroși credincioși care țineau în mâini flori și lumânări aprinse. Slujitorii sfântului altar au oficiat apoi Acatistul Bunei Vestiri, timp în care enoriașii s-au rugat în genunchi.

Bucuria și emoția unora dintre cei prezenți a fost cu atât mai mare cu cât s-au închinat pentru prima dată icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. ‘M-am închinat icoanei făcătoare de minuni de la Mănăstirea Hadâmbu pentru prima dată. Am așteptat cu multă bucurie ca icoana să ajungă în parohia noastră. Mulțumim Maicii Domnului și Sfântului Ilie pentru această binecuvântare. Nădăjduim ca prin ajutorul celor doi sfinți să terminăm lucrările care mai sunt de realizat la biserica noastră pentru a ajunge în ziua în care acest sfânt lăcaș va fi sfințit’, a mărturisit Petru Leahu, membru în consiliul parohial al Bisericii ‘Sfântul Ilie’ – Dancu.

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a adus mare bucurie

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu a ajuns în parohia ‘Sfântul Ilie’ – Dancu la dorința părintelui paroh Ilie Dănuț Popovici și a enoriașilor acesteia. Iar dorința li s-a îndeplinit chiar în ziua în care biserica lor își serbează hramul, una dintre cele mai frumoase zile din viața comunității. ‘Anul trecut, icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu a fost adusă la hramul Bisericii ‘Sfântul Andrei’ din Iași. M-a impresionat evlavia sutelor de credincioși veniți la slujbă pentru a se închina icoanei făcătoare de minuni. De aceea, am considerat că putem oferi această bucurie și enoriașilor parohiei noastre care ne-au fost alături în demersul nostru de a ridica o biserică în cinstea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Am cerut binecuvântare de la Înalt Preasfințitul Teofan, care ne-a spus atunci când a venit în parohia noastră că Biserica ‘Sfântul Ilie’ seamănă cu cea din satul natal al Înalt Preasfinției Sale. Mulțumim arhimandritului Nicodim Gheorghiță pentru că a binevoit ca icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului să poposească la hramul bisericii noastre. Nădăjduim ca prin acest pelerinaj credincioșii noștri să sprijine din puținul lor lucrările care mai sunt de realizat’, a remarcat pr. paroh Ilie Dănuț Popovici.

Cuvânt de apreciere pentru lucrarea pastoral-misionară

Programul liturgic a continuat cu slujba Vecerniei unită cu Litia oficiată de un sobor de preoți. La final, pr. Matei Coruga de la parohia ieșeană ‘Sfântul Vasile’ – Tătărași a vorbit despre minunile icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. A urmat cuvântul părintelui Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, care a transmis binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Teofan cu prilejul hramului Bisericii ‘Sfântul Ilie’ – Dancu. Părintele protopop Vilie Doroșincă l-a felicitat pe părintele paroh Ilie Dănuț Popovici cu prilejul serbării zilei numelui și pentru lucrarea pastoral-misionară pe care o desfășoară de aproape două decenii în parohia pe care o păstorește.

Credincioșii prezenți în număr mare la această slujbă au primit litie și au fost miruiți, apoi s-au închinat icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu. La ieșirea din biserică, membrii comitetului parohial au oferit celor prezenți câte un pachet cu alimente.

Lucrări aproape de finalizare

Biserica ‘Sfântul Ilie’ – Dancu a început să fie construită în anul 1994, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Sfântul lăcaș este finalizat, fiind pictat în interior. De asemenea, s-au achiziționat catapeteasma, iconostasul Maicii Domnului și al Mântuitorului Hristos, precum și stranele pentru cântăreți. ‘Anul acesta a fost ridicat gardul din piatră de munte cu plasă de fier forjat. În același timp, s-au placat cu piatră scările din fața sfântului lăcaș. Ne bucurăm că lucrările se apropie de final, pentru a pregăti biserica pentru primirea veșmântului sfințirii’, a declarat pr. paroh Ilie Dănuț Popovici. În curtea lăcașului de închinăciune se află în construcție un așezământ social. Aici se derulează mai multe activități cu tinerii și copiii din parohie și din instituțiile școlare partenere. ‘La acest ceas de sărbătoare ne aducem aminte de cei care au ajutat la construcția sfântului lăcaș închinat Sfântului Ilie. Aici mă refer la familia Comănescu Constantin și Daniela, care au răspuns mereu apelului nostru’, a spus pr. paroh Ilie Dănuț Popovici.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…