Sărbătoare în Parohia românească Sfânta Parascheva din estul Elveției

Ocrotitoarea parohiei românești din orașul Chur – estul Elveției, Sfânta Parascheva, a fost prăznuită și în acest an de către credincioșii acestei parohii, la data de 9 octombrie. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către părintele paroh Alexandru Nan în biserica Sf. Lucian (St. Luzi Kirche), alături de ipodiaconii Georgi Beschiaschwili și Bogdan Mereu. La momentul potrivit, toți copiii parohiei, dar și credincioși adulți, în urma pregătirii necesare, s-au împărtășit cu Sfintele Tale. Înainte de Sfânta Liturghie a fost oficiată Slujba Acatistului Sfintei Parascheva.

La sfârșitul slujbei, după cum ne informează pr. paroh Alexandru Nan, credincioșii au avut posibilitatea să aducă cinstire veșmântului Sfintei Parascheva, primit ca dar din partea Mitropoliei Moldovei în vara acestui an. De asemenea, fiecare credincios a primit câte un exemplar cu acatistul Sfintei Parascheva. La hramul parohiei din acest an a fost prezentă și doamna Anca Elena Opriș, noul ambasador al României în Elveția.

În cuvântul său de învățătură, pr. paroh Alexandru Nan a vorbit despre drama femeii din Nain, relatată de către Sf. Evanghelie, căruia Mântuitorul Hristos i-a înviat fiul. Pr. Alexandru a subliniat și existențe unei alte morți, a celei spirituale, care este mult mai gravă decât cea trupească, deși oamenii sunt îngroziți mai ales de prima. În final, pr. paroh a dat exempul sfintei Parascheva, care n-a avut nevoie să ajungă la bătrânețe, pentru a înțelege că, urmarea lui Hristos și asumarea Crucii duc la mântuirea sufletului, lucrul cel nemuritor, de care vorbește și troparul sfintei. Pr. Alexandru a rezumat apoi în limba germană, pentru credincioșii ortodocși de altă limbă, prezenți la praznic, dar și pentru prietenii elvețieni ai parohiei, învățăturile extrase din Evanghelia zilei și din viața sfintei.

Înființată în Postul Paștilor anului 2004, din încredințarea Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif, parohia răspunde nevoilor pastoral-misionare ale românilor din estul Elveției. Formarea parohiei a fost încredințată de către IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, diaconului Alexandru Nan, hirotonit preot de către Preasfințitul Siluan, pe atunci episcop vicar al Mitropoliei (astăzi episcopul Italiei), la data de 3 aprilie 2004. Parohia Sfânta Parascheva, păstorită și astăzi de către pr. Alexandru Nan, are 2 puncte de slujire: orașele elvețiene Chur și St. Gallen.

Comentarii Facebook


Știri recente