Sărbătoare în Parohia Poiana Mărului – Borlești din Protopopiatul Roznov

Peste două mii de credincioși au participat, în Duminica a XXIII-a după Rusalii, la sfințirea Bisericii ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din parohia Poiana Mărului – Borlești, Protopopiatul Roznov, zidită între anii 2003-2012. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Duminică, 21 octombrie 2012, mica comunitate a parohiei Poiana Mărului – Borlești l-a avut ca oaspete pe Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, în sobor de preoți și diaconi, a sfințit Biserica cu hramul ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’. Slujba de sfințire prin stropire cu apă sfințită și prin ungere cu Sfântul și Marele Mir a fost urmată de Sfânta Liturghie, săvârșită pe un podium special amenajat, la care au participat cu evlavie peste 2.000 de credincioși din parohie și din împrejurimi. Atât în timpul slujbei Sfintei Liturghii, cât și după finalul acesteia, credincioșii prezenți la sărbătoarea parohiei din Protopopiatul Roznov au intrat în altarul noului lăcaș sfințit, unde s-au închinat, primind binecuvântare de la un preot.

După citirea Evangheliei de la Luca, cap. 8, versetele 26-39, în care s-a relatat vindecarea demonizatului din ținutul Gherghesenilor, IPS Teofan a adresat un cuvânt celor prezenți, subliniind puterea vindecătoare și lumina ce izvorăsc din întâlnirea cu Hristos Domnul: ‘Nu poate fi suferință mai mare decât aceea ca tu să nu mai fii stăpân pe tine însuți, să nu mai fie Dumnezeu Stăpân pe tine, ci puterea întunericului să te domine. Un asemenea om nu mai este responsabil pe faptele sale și greu se vindecă, pentru că întunericul, atunci când pune stăpânire pe cineva, nu-l mai părăsește decât în urma multelor rugăciuni și a postului neîntrerupt. De aceea, trebuie să știm, iubiți credincioși, că orice faptă bună pe care o săvârșim este o deschidere spre lumină, spre sfinții îngeri și spre Dumnezeu, iar orice faptă rea aduce puterea întunericului în inima, în sufletul și în cugetul nostru, având consecințe dezastruoase, fiindcă în spatele fiecărui păcat este un demon. Însă cum nimeni dintre noi nu este fără de păcate, ne este necesară întâlnirea cu Hristos Domnul, Cel fără de păcat, pe care îl găsim în Sfânta Liturghie. Bisericile se zidesc și se împodobesc, pentru ca noi să găsim în ele și să dobândim libertatea în Duhul Sfânt’.

La finalul Sfintei Liturghii, după cuvântul de mulțumire al pr. Vasile Țoc, protopopul Protoieriei Roznov, care a făcut și un scurt istoric al Bisericii ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din parohia Poiana Mărului – Borlești, construită de ‘o mână de credincioși foarte harnici și foarte darnici’, pr. paroh Constantin Florin Drăgușanu a subliniat importanța zilei pentru parohia pe care o păstorește: ‘Mărturisesc că niciodată nu am văzut în curtea bisericii atâția oameni ca acum. Mă rog Bunului Dumnezeu ca și de acum înainte biserica să fie plină, iar pruncii să primească haina Botezului în acest lăcaș de cult, cei tineri să se cunune și să primească primele povețe în viața de căsătorie, iar cei bătrâni să se întâlnească cu zorile vieții celei veșnice’.

A urmat apoi dăruirea distincției de iconom stavrofor de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei părintelui Constantin Florin Drăgușanu, iar persoanele care au ajutat la zidirea noii biserici au fost evidențiate, primind distincții și diplome de vrednicie.

Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din parohia Poiana Mărului – Borlești a fost zidită între anii 2003-2012, cu sprijinul și ajutorul enoriașilor din parohie și din împrejurimi. Interiorul lăcașului de cult a fost împodobit prin realizarea picturii de către Daniel Adăscăliței, iar catapeteasma, stranele și mobilierul interior au fost lucrate de către sculptorul Valentin Purcariu.

Comentarii Facebook


Știri recente