Sărbătoare în parohia „Învierea Domnului” din Iași

Parohia ‘Învierea Domnului’ din Iași își va serba duminică, 15 aprilie 2012, principalul hram. Biserica acestei parohii se află într-un proces avansat de construcție, în prezent lucrându-se la fundația sfântului lăcaș. În același timp, prin grija părintelui Ștefan Chiruță, parohia a derulat și a sprijinit mai multe proiecte filantropice și educative.

Singura biserică închinată Învierii Domnului din Iași, aflată în cartierul Dacia, va îmbrăca duminică straie de sărbătoare. Programul liturgic va fi cel obișnuit din noaptea Învierii. Sfânta Liturghie va fi oficiată de soborul de preoți slujitori ai parohiei în paraclisul ‘Învierea Domnului’, aflat în apropierea bisericii mari. Așa cum este tradiția, la finalul slujbei din noaptea Învierii vor fi sfințite pasca, ouăle, cozonacul și carnea, ce vor fi aduse de enoriași. La Vecernia din prima zi de Paști se va oficia pomenirea pentru ctitorii care au plecat la Domnul. ‘Credincioșii din parohie sunt deosebit de bucuroși pentru că au un hram deosebit, Învierea Domnului. Din anul 2007 am primit un al doilea hram, Sfântul Chiril al Alexandriei, pentru a avea o slujbă cu prezența mai multor slujitori ai sfântului altar’, a declarat pentru Ziarul Lumina, Ed. Moldova, pr. paroh Ștefan Chiruță.

Activități filantropice pentru persoanele nevoiașe

În toate perioadele anului, parohia ‘Învierea Domnului’ organizează acțiuni filantropice. Acestea au fost intensificate în perioada Postului Mare. ‘De la începutul anului, activitățile filantropice din parohia noastră însumează 5.000 de lei. Suntem foarte des cercetați de cei aflați în nevoie. Așa știu și ei, că cel sărac crede pe cel sărac, și îi dă și lui. Parohia noastră a contribuit cu 1.000 de lei pentru masa care va fi oferită de parohia ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ – Galata din Iași copiilor din Centrul de Plasament ‘Gulliver’, în prima zi de Paști. Cu prilejul sărbătorilor de Paști, am mai oferit 1.000 de lei Centrului pentru copii defavorizați din mediul rural ‘Sfântul Andrei’ al Asociației ‘Familia Nostra’ din Iași. Am avut bucuria să fim alături de corul copiilor de la Școala ‘Alexandru Vlahuță’, dirijat de prof. Ilie Hrubaru, cu suma de 700 de lei pentru că au obținut premiul al III-lea la faza națională a Olimpiadei de interpretare instrumentală, vocală, coregrafică și studii teoretice din acest an. De asemenea, s-a mai acordat suma de 500 de lei elevei Mădălina Lefter, care este din parohia noastră, pentru că a câștigat marele premiu la un concurs în Italia. Cu sprijinul enoriașilor noștri, am ajutat cu suma de 1.700 de lei o mamă a trei copii din parohie cu probleme de sănătate să se racordeze la rețeaua de gaz’, a amintit pr. paroh Ștefan Chiruță.

Demisolul, afectat de pânza freatică

Parohia ‘Învierea Domnului’ din cartierul ieșean Dacia a fost înființată în 1990, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. În prezent, slujbele se oficiază într-o capelă aflată în curtea bisericii. Construcția bisericii a început în anul 1993 cu săpăturile pentru fundație. ‘În timp, lucrările au evoluat, dar demisolul a fost afectat de pânza freatică. Apa a spart planșeul, betonul turnat transformându-se în cenușă. Au fost realizate puțuri colectoare în jurul bisericii, dar acestea nu fac față mai ales când precipitațiile sunt în cantități mari. S-a realizat un proiect pentru drenaj destul de costisitor. Când am săpat puțul central colector, care ar fi trebuit să aibă o adâncime de peste zece metri, terenul a început să se surpe. Au fost dezveliți toți pereții de la demisol până la radier. A fost dat jos materialul izolant pentru a veni cu soluțiile moderne, actuale pentru izolație. Dorim să realizăm puțuri mai largi, pentru că drenajul de jur-împrejur e greu de executat’, s-a exprimat pr. paroh Ștefan Chiruță.

‘Perioada lucrărilor la biserica noastră este una a patimilor’

Pentru a nu se degrada lucrările de construcție, biserica a fost acoperită cu tablă zincată de cupru. Banii pentru acoperiș au provenit de la Primăria Iași și de la Guvernul României. Enoriașii au contribuit financiar la manoperă. ‘Foarte mulți credincioși ne întreabă de ce nu se slujește în interiorul bisericii, din moment ce în exterior lucrările sunt aproape finalizate. Nu putem să oficiem sfintele slujbe în noul sfânt lăcaș pentru că demisolul este cu probleme. În interior trebuie realizată instalația electrică și cea termică. Mai sunt câteva lucrări de corectare a unor defecțiuni în interior la stâlpii de rezistență. Perioada lucrărilor la biserica noastră este una a patimilor. Am ales un hram atât de însemnat încât socotim că nu suntem destul de vrednici înaintea lui Dumnezeu să ridicăm biserica în cinstea Sfintei Sale Învieri. Nădăjduim ca va veni vremea când Dumnezeu va rândui finalizarea acestei lucrări, iar lumina din noaptea Sfintei Învieri se va aprinde din fața sfântului altar al noii biserici’, a remarcat pr. paroh Ștefan Chiruță.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…