Sărbătoare în Parohia Drăgușeni, Protopopiatul Târgu Bujor, județul Galați

În Duminica a XXII-a după Pogorârea Sfântului Duh, credincioșii Parohiei Drăgușeni, Protopopiatul Târgu Bujor, județul Galați, au participat la sfințirea bisericii parohiale din localitate, aflată sub ocrotirea Maicii Domnului și a Sfântului Ierarh Nicolae. Slujba a fost oficiată de către Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, informează „Ziarul Lumina”. Biserica a primit și hramul „Sfântul Atanasie Patelarie”.

După săvârșirea sfințirii bisericii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți din Administrația eparhială și din parohiile învecinate, în prezența a peste 3.000 de credincioși din parohie și din localitățile învecinate. Copiii participanți la programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor”, îmbrăcați în costume populare specifice zonei, au oferit răspunsurile liturgice, alături de elevii seminariști și credincioșii prezenți la eveniment, într-o frumoasă cântare omofonă. La final, copiii au fost împărtășiți cu Sfintele Taine și au primit iconițe.

Pentru merite deosebite au fost acordate acte de vrednicie, iar preotul paroh Nicușor Vede a primit distincția de sachelar. Evenimentul s-a încheiat cu tradiționala agapă creștinească.

Localitatea Drăgușeni a fost atestată documentar la anul 1495, din timpul domniei Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, și poartă numele unor credincioși slujitori ai domnitorului Moldovei care au fost împroprietăriți în această zonă.

Vechea biserică parohială, cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, construită în anii 1899-1901, a avut nevoie, de-a lungul timpului, de mai multe lucrări de reparații și întreținere. După consolidarea din 1922, sfântul lăcaș a fost resfințit, la 23 aprilie 1927, de episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos.

Întrucât biserica se afla la o distanță mare pentru comunitate, s-a impus zidirea unui nou lăcaș în chiar centrul localității.

Piatra de temelie a noii biserici s-a așezat la 21 iulie 2010 de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos, pe terenul achiziționat de parohie de la Primăria Drăgușeni, în anul 1998.

Biserica din lemn a fost construită în autentic stil moldovenesc, între anii 2010 și 2012.

Comentarii Facebook


Știri recente