Sărbătoare în Parohia Chișoda din Arhiepiscopia Timișoarei

Credincioșii Parohiei ortodoxe din Chișoda au sărbătorit duminică, 14 noiembrie, într-un cadru festiv, aniversarea a 275 de ani de atestare documentară a bisericii ortodoxe parohiale, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Credincioșii au fost binecuvântați de Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a oficiat duminică, 14 noiembrie, slujba de binecuvântare și de sfințire a lucrărilor care s-au desfășurat la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Parohia Chișoda, cu prilejul împlinirii a 275 de ani de atestare documentară. La Sfânta Liturghie, PS Paisie a fost înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi, între care pr. Ionel Popescu, vicar-administrativ, pr. Zaharia Pereș, consilier cultural, pr. Ioan Bude, protopopul Protoieriei Timișoara I, precum și pr. paroh Traian Debuceanu. Preasfințitul Paisie Lugojanul a transmis binecuvântarea și felicitările Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, credincioșilor parohiei, membrilor Consiliului parohial și părintelui paroh Traian Debuceanu. Totodată, Preasfinția Sa a subliniat însemnătatea satului Chișoda pentru darul pe care l-a făcut Bisericii Ortodoxe, prin părintele profesor Aurel Jivi, cadru universitar al Facultății de Teologie ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu și fiu al satului.

La final, Preasfinția Sa a înmânat primarului comunei Giroc, Iosif Ionel Toma, o diplomă de recunoștință pentru sprijinul acordat bisericii ortodoxe din Chișoda, semnat de Înalt Preasfinția Sa Nicolae, Mitropolitul Banatului. ‘Ne aflăm aici, în această zi, pentru a sărbători împreună împlinirea a 275 de ani de la prima atestare documentară a bisericii din Chișoda, moment care ne arată că, din cele mai vechi timpuri, comunitatea credincioșilor Parohiei Chișoda s-au îngrijit cu dragoste și efort să aibă un loc în care să înalțe rugăciuni lui Dumnezeu. El și-a revărsat darurile Sale peste oamenii din satul acesta, căci dacă în bunătatea Lui nemărginită ajută și pe cei necredincioși, cu atât mai mult va veni în întâmpinarea celor cu o credință veche și nestrămutată ca și a credincioșilor din parohia noastră’, a spus părintele paroh Traian Debuceanu.

În cadrul evenimentelor dedicate acestui moment important din viața parohiei, primarul Iosif Ionel Toma a acordat, din partea Consiliului local, Preasfințitului Paisie Lugojanul, titlul de Cetățean de onoare al Comunei Giroc.

Manifestări culturale

După oficierea Sfintei Liturghii, Preasfințitul Paisie a săvârșit slujba parastasului în memoria părintelui Aurel Jivi. Cu acest prilej, a avut loc dezvelirea oficială a bustului părintelui Aurel Jivi, ridicat în parcul bisericii, operă ce poartă semnătura maestrului Aurel Gheorghe Ardeleanu. ‘Aniversarea a 275 de ani de la prima atestare documentară a Parohiei Chișoda, din comuna Giroc, a fost marcată astăzi și prin dezvelirea și binecuvântarea bustului ce a fost ridicat de parohie și primăria locală, împreună cu Consiliul parohial și credincioșii, întru cinstirea și pomenirea pr. prof. univ. Aurel Jivi, fiu al satului, care a funcționat zeci de ani la Facultatea de Teologie ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu și la facultățile de teologie din Oradea, Timișoara și Caransebeș’, a precizat părintele Ionel Popescu. Pr. paroh Traian Debuceanu a menționat faptul că părintele profesor Aurel Jivi a cinstit în timpul vieții sale pe Dumnezeu într¬un mod cu totul deosebit, fiind ‘o personalitate a învățământului teologic românesc, dar și o punte în lumea ecumenică creștină.’

Tot în cadrul manifestărilor de duminică, s-a înscris și lansarea ‘Monografiei bisericii ortodoxe din Chișoda’, semnată de părintele Dragoș Debuceanu. Lucrarea este structurată pe mai multe capitole, prezentând istoria localității, de la origini și până în prezent, istoricul bisericii ortodoxe din Chișoda, lista preoților slujitori, finalizându-se cu o serie de ilustrații și fotografii realizate de-a lungul anilor, ce vin să completeze cele prezentate în scris de autor.

Pr. prof. Aurel Jivi, un harnic lucrător în via Domnului

Părintele profesor Aurel Jivi s-a născut la 2 august 1943, în localitatea Chișoda, județul Timiș. În anii 1957 și 1963, a fost elev al Seminarului Teologic din Caransebeș. După absolvirea seminarului, a urmat cursurile Institutului Teologic din Sibiu. Aici a obținut rezultate excepționale, care i-au deschis drumul spre cursurile de doctorat în bizantinologie din cadrul Institutului Teologic din București. Cursurile de istorie bisericească universală le-a urmat la Episcopal Theological Scholl (Cambridge-Massachusetts) și la McCormik Theoogical Seminary (Chicago, SUA). Din 1973, a ocupat funcția de asistent la Institutul Teologic din Sibiu, iar din 1983 a devenit titular al Catedrei de teologie istorică. În 1982, a obținut titlul de doctor în teologie cu teza ‘Ortodoxia în America’. În anul 1984, a fost hirotonit diacon, iar în 1993, preot. Timp de trei decenii a contribuit la formarea intelectuală și morală a zeci de generații de viitori slujitori ai altarelor, profesori de religie și asistenți sociali. A fost redactor adjunct la ‘Telegraful Român’ iar din 1995, redactor responsabil la ‘Revista Teologică’. De asemenea, a fost profesor asociat la facultățile de teologie din Oradea, Timișoara și Caransebeș. A scris numeroase cărți și studii, între care ‘Ortodoxia în America și problemele ei’, ‘Traducători și traduceri în relațiile bisericești dintre Răsărit și Apus (sec. XI-XVI)’, ‘Contribuții la istoria relațiilor ecumenice româno-anglicane’. A tradus din limba engleză ‘Ortodoxie și naționalitate. Andrei Șaguna și românii din Transilvania: 1864-1873’ a istoricului american Keith Hitchins și lucrarea ‘Pentru viața lumii’ a părintelui Alexander Schmemann. A participat ca delegat al Bisericii Ortodoxe Române la numeroase întruniri ecumenice: Nairobi (1975), Washington (1976), Oxford, Cambridge, New York (1978), Toronto (1981), Harare (1998), Damasc (2000), Geneva (2002), precum și la diferite manifestări științifice internaționale. S-a stins din viață la 1 noiembrie 2002, iar trupul a fost așezat în cimitirul orășenesc din Sibiu.

Biserică ortodoxă din secolul al XVIII-lea

Satul Chișoda a fost organizat în cătune până în secolul al XVIII-lea, când a fost sistematizat, în perioada Mariei Tereza. Odată cu această reorganizare a satului, prin osteneala credincioșilor, a fost ridicată și actuala biserică, a cărei construcție a fost finalizată în anul 1735. Date despre o biserică a satului mai veche de secolul al XVIII-lea nu există, fapt ce reiese și din monografia Chișodei întocmită de învățătorul Nicolae Firu. Inițial, biserica a fost mult mai mică decât în prezent. Pictura inițială, formată din numai câteva scene, a fost făcută în anul 1839 de pictorul Paul Murgu. Cu timpul, pictura s-a deteriorat și a fost acoperită cu var atunci când biserica a fost zugrăvită. Ulterior, în 1953, s-au acoperit turnul și acoperișul cu tablă zincată, moment în care a avut loc și urcarea crucii metalice care se păstrează până astăzi. În 16 februarie 1997, un incendiu în turnul și acoperișul pronaosului bisericii, afectează grav infrastructura lăcașului de cult. Cu această ocazie se demarează lucrări de reparații capitale la exterior, iar în interior se pregătesc pereții pentru pictură în frescă. În anul 2000 atât reparațiile, cât și pictura sunt finalizate și are loc sfințirea bisericii. La acest moment solemn au participat Înalt Preasfințitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, protopopul Ioan Bude, preotul profesor Aurel Jivi, preoții Dimitrie Băloni și Traian Debucean, precum și alți preoți din parohiile vecine.

Comentarii Facebook


Știri recente