Sărbătoare în Parohia buzoiană Vintilă Vodă

Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, s-a aflat duminică în mijlocul credincioșilor Parohiei Vintilă Vodă, din județul Buzău. Chiriarhul locului a sfințit noua casă praznicală și capela mortuară și a ridicat la rangul de iconom stavrofor pe părintele paroh Liviu Pîrlog.

Parohia Vintilă Vodă, situată în zona pitorească a Subcarpaților, străbătuți de numeroase ape curgătoare, moștenitoarea unei vechi tradiții monahale, a renăscut în ultimii ani din grija Înalt Preasfințitului Arhiepiscop Epifanie și cu lucrarea părintelui paroh Liviu Pîrlog, care a înfrumusețat biserica parohială și a ridicat și o nouă casă praznicală. Duminică, credincioșii din Vintilă Vodă au venit în vechiul lăcaș de rugăciune pentru a se ruga și a participa la Sfânta Liturghie și la slujba de sfințire a casei praznicale. Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sfântul Nicolae’, înconjurat de un sobor de slujitori, din care au făcut parte părintele consilier Iulian Negoiță, părintele protopop Ștefan Vișan de la Protoieria Buzău I și părintele Gheorghe Sava-Popa, directorul Seminarului Teologic ‘Chesarie Episcopul’ din Buzău. Înalt Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură despre întâlnirea Mântuitorului cu femeia cananeeancă, consemnată de Evanghelistul Matei, îndemnându-i pe credincioși să fie stăruitori în rugăciune și cu multă răbdare atunci când așteaptă ajutorul și cercetarea de la Dumnezeu, care umplu sufletul de bucuria nepieritoare și duhovnicească. La finalul slujbei au fost sfințite casa de prăznuire și capela mortuară, iar părintele paroh Liviu Pîrlog a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor.

‘Ne-am bucurat cu toții de acest eveniment deosebit din viața parohiei, mai ales că Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie a binecuvântat și sfințit lucrările pe care credincioșii le-au dus la capăt, dând dovadă de o adevărată grijă părintească. La sfințire au participat și părinți slujitori care sunt legați sufletește de Parohia Vintilă Vodă’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele paroh.

La etajul casei praznicale se va amenaja o sală unde se vor desfășura activități catehetice și educative cu tinerii din parohie. Părintele Liviu Pîrlog a fost pedagog și profesor la Seminarul Teologic din Buzău. Parohia Vintilă Vodă moștenește tradiția unei mănăstiri zidite de domnitorul Vintilă Vodă al Țării Românești în 1532. Biserica de zid, care funcționează ca biserică parohială, a fost înălțată în 1748 din grija episcopului Metodie al Buzăului. În această zonă a funcționat și o școală slavo-română de grămătici, printre primele din spațiul românesc.

Comentarii Facebook


Știri recente