Sărbătoare în Parohia brăileană Filipești

În Duminica Samarinencei, credincioșii Parohiei Filipești, Protopopiatul Făurei, județul Brăila, au participat la resfințirea bisericii parohiale din localitate, slujba fiind săvârșită de către Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, informează Ziarul Lumina.

Construcția istoricei biserici a Parohiei Filipești a început în anul 1848, pe proprietatea și cu fondurile donate de boierul Costache Filipescu, descendent al familiei boierești a filipeștilor. În timpul Primului Război Mondial, lăcașul de cult a fost folosit și ca punct de observație de către trupele române, fapt ce a atras după sine bombardarea și distrugerea lui. Între anii 1922 și 1925, credincioșii din acea vreme, atașați bisericii lor, au hotărât ca din ruinele vechii biserici să reconstruiască lăcașul de cult de odinioară. Cu trecerea timpului și în urma deteriorărilor, au fost necesare intervenții, reparații și ample lucrări de consolidare a temeliei cu grinzi de beton, a fost refăcută șarpanta, iar turla principală a fost redusă ca dimensiune pentru a se înscrie în linia arhitecturală a întregii construcții. De asemenea, pardoseala a fost înlocuită, pereții retencuiți, iar catapeteasma și mobilierul bisericesc au fost înlocuite cu piese noi, sculptate din lemn de stejar. Pentru prima dată, lăcașul de închinare a fost pictat la interior în tehnica ‘fresco’, sub conducerea pictorului bisericesc Gheorghe Durău. Astfel pregătită, restaurată și readusă la frumusețea cea dintâi, biserica a fost resfințită ieri de către chiriarhul Dunării de Jos, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. La final, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Casian a acordat distincția bisericească de sachelar pr. paroh Petcu Georgică, precum și o serie de diplome care au evidențiat atât contribuția autorităților locale, cât și jertfelnicia credincioșilor, care au dorit să înfrumusețeze lăcașul de cult.

Copiii prezenți la Sfânta Liturghie au primit pachete cu fructe și dulciuri, dar și daruri de suflet – cărți de rugăciuni și iconițe, iar credincioșii participanți au fost așteptați și la tradiționala agapă creștinească pregătită de membrii Consiliului și Comitetului parohial. Cu ocazia acestui eveniment, Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ a fost așezată și sub ocrotirea Sfinților Români, pe care Biserica Ortodoxă Română îi cinstește în fiecare an în a doua Duminică după Rusalii.

Comentarii Facebook


Știri recente