Sărbătoare în parohia Bârsănești – Gura Văii, Protopopiatul Onești

Sute de credincioși din parohia Bârsănești – Gura Văii, Protopopiatul Onești, au participat ieri la slujba Sfintei Liturghii oficiată de PS Ioachim Băcăoanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, informează „Ziarul Lumina’. La finalul programului liturgic a avut loc sfințirea casei parohiale, a cărei construcție a început în anul 2000.

Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” din parohia Bârsănești – Gura Văii, Protopopiatul Onești, a îmbrăcat ieri veșminte de sărbătoare, la slujba Sfintei Liturghii săvârșită de PS Ioachim Băcăoanul. Din soborul de 20 de preoți și diaconi a făcut parte și pr. Constantin Alupei, protoiereu al Protopopiatului Onești. Momentul a fost unul deosebit, întrucât, în urmă cu nouă ani, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului oficia prima târnosire de biserică în demnitatea de arhiereu. În cuvântul de învățătură pe care l-a adresat credincioșilor prezenți la slujbă, Preasfinția Sa a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a XXVI-a după Rusalii. La rândul său, pr. paroh Gabriel Drug-Grecu a mulțumit Preasfințitului Ioachim pentru prezență în numele credincioșilor din parohia Bârsănești – Gura Văii și i-a oferit o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos. A urmat sfințirea casei parohiale, iar, la final, cei peste 500 de credincioși au participat la o agapă frățească.

Biserica parohiei Bârsănești – Gura Văii a fost ridicată din dorința enoriașilor, după anul 1990, în timpul păstoririi părintelui Mihai Mândrea. Sfântul lăcaș este amplasat pe un teren obținut de la familia Bejenaru Gheorghe și Sofia, de consilierul parohial Constantin Grecu. Constantin Grecu a avut o dorință nestrămutată de a-și vedea visul împlinit, în această lucrare angrenându-și toate rudele. Cu chipul și înfățișarea sa blândă, dar în același timp și impunătoare, cu vorba-i caldă („Măi tetic, treâ să terminăm bisarica, dacă voi nu m-ajutați, apăi cine, mai tetic?”), reușea mereu să-și îndemne rudele și enoriașii satului. Până în 1994, biserica a fost ridicată și acoperită cu tablă. Lucrările la pictură au fost demarate în timpul pr. Petru Roncea, care a dotat sfântul lăcaș cu cele necesare. În luna decembrie a anului 2007 a fost numit paroh pr. Gabriel Drug-Grecu, care a dotat biserica cu sfinte vase noi, sfeșnic cu trei brațe, un sfânt chivot pe sfânta masă, s-a montat sistem de alarmă, la casa parohială s-a săpat și tubat o fântână de 12 metri, care în prezent are 9 metri de apă, s-au parchetat cele două camere rămase neterminate, s-a achiziționat și cimentul necesar construirii gardului în jurul casei parohiale. „Parohia este una mică, de gradul trei, și are în prezent un număr de 200 de familii cu care sperăm să finalizăm toate lucrările rămase, spre lauda lui Dumnezeu Celui în Treime slăvit și spre slava Sfintei Sale Biserici”, a spus preotul paroh.

Pe viitor, în parohia Bârsănești – Gura Văii vor fi demarate lucrări la casa praznicală și se va ridica un monument închinat eroilor.

Comentarii Facebook


Știri recente