Sărbătoare în foișorul Preasfintei Treimi de la Buciumeni

În ziua Sfintei Treimi, pașii multor pelerini s-au îndreptat către Mănăstirea Buciumeni din județul Galați, care și-a prăznuit hramul. După Sfânta Liturghie săvârșită în sobor de Înalt Preasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a avut loc cea de-a șaptesprezecea ediție a dialogului cu tinerii, la care au participat 1.000 de elevi ai liceelor din eparhie, informează ‘Ziarul Lumina’.

Duminică seara, la sfârșit de Priveghere, Arhiepiscopul Dunării de Jos a rostit preoților, monahiilor și pelerinilor adunați la rugăciune în biserica mănăstirii o meditație teologică. În ziua când unim cele două mari sărbători, a Pogorârii Duhului Sfânt și a Sfintei Treimi, Înalt Preasfinția Sa a vorbit despre trupul omenesc și despre dogma Sfintei Treimi: ‘Duhul Sfânt, când S-a pogorât la Ierusalim, a asigurat individualitatea fiecărei persoane. De aceea, fiecare se pecetluiește cu un nume de sfânt și, lucrul cel mai important, Duhul Sfânt este călăuza neamurilor, și spunea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în cuvântul de învățătură rostit astăzi, că Duhul Sfânt este arhitectul Bisericii’.

‘Mare ești, Doamne, și minunate sunt lucrurile Tale…’

Pentru că ne aflam într-un așezământ monastic unde se viețuiește după principiul ‘ora et labora’, aproape de miezul nopții, din trapeza mănăstirii se auzeau lin cântări psaltice. Două voci tinere, un băiat și o fată, înlesneau activitatea maicilor și a credincioaselor care ‘învârteau’ de zor tradiționalele sarmale pregătite pentru agapa pelerinilor din ziua hramului. Dorind să mângâie pe cei ce trudeau pentru buna organizare a sărbătorii, IPS Casian a oferit celor doi tineri câte un exemplar dintr-o nouă apariție editorială de la Dunărea de Jos. Darul primit însă era, de fapt, al lor, întrucât amândoi aveau câte un eseu publicat în broșura ‘Taina Sfântului Botez în viața tinerilor’. O surpriză plăcută pentru amândoi, neștiind că lucrările lor aveau să vadă lumina tiparului. Tânărul era chiar autorul articolului cu care cartea se deschide: Marian Mitu, elev în clasa a VIII-a, de la Parohia ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Galați, premiul I la secțiunea literară pentru eseul ‘Botezul, haina luminoasă a sufletului’. Ana-Maria Ștefan, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național ‘Vasile Alecsandri’ din Galați, este câștigătoarea etapei naționale a Olimpiadei de religie și autoarea eseului ‘Rugăciunea – comunicarea sufletului nostru cu inima lui Dumnezeu’, din cartea pe care tocmai o primise în dar. Amândoi au împărtășit celor de față eseurile publicate și, întocmai pe când Ana-Maria rostea cuvintele de încheiere – ‘Mare ești, Doamne, și minunate sunt lucrurile Tale, și nici un cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale!’ – munca era isprăvită. La miezul nopții, s-a dat slavă lui Dumnezeu prin cântări de Miezonoptică și au fost binecuvântați toți ostenitorii acestui hram. Cei doi tineri aveau să dea citire acestor lucrări în fața miilor de pelerini, în ziua hramului, după cuvântul de învățătură rostit de ierarh.

Hram în ‘Catedrala cu vitralii foșnitoare’

În ziua prăznuirii Sfintei Treimi, Sfânta Liturghie a fost săvârșită în altarul din pădurea Buciumenilor de către Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de aproximativ o sută de preoți și diaconi. Rând pe rând, grupuri de elevi, însoțiți de preoți, profesori de religie sau îndrumători, și-au făcut apariția în ‘catedrala cu vitralii foșnitoare’, expresie a unuia dintre participanții edițiilor trecute ale pelerinajului tinerilor de la Buciumeni. Aproape o mie de tineri au participat dimineață la Sfânta Liturghie, au cântat imnele bisericești, mulți dintre ei s-au împărtășit cu Preacuratele Taine și au ascultat cuvântul de învățătură al ierarhului. La orele amiezii a urmat agapa de hram, prilej pentru câteva ore de dialog în minunatul cadru natural. Și în acest an, evenimentul a depășit granițele Arhiepiscopiei Dunării de Jos, printre participanți numărându-se și două delegații din eparhia vecină, a Buzăului și Vrancei. Profesorii Andrei Manovici, de filosofie, și Iuliana Popa, de religie, au însoțit corala Liceului ‘Ioan Slavici’ din Panciu, județul Vrancea. Un grup de elevi de la Colegiul Economic ‘Mihail Kogălniceanu’ din Focșani a fost însoțit de profesoara de religie Daniela Murariu. Tinerii au ascultat sfaturile îndrumătorilor, au căutat răspunsuri la întrebările ce îi frământă, au cântat și s-au bucurat de comuniunea cu semenii lor. Așa cum amintea IPS Casian în cuvântul adresat tinerilor, în partea a doua a programului de la Buciumeni învățăm ‘să ne îmbrăcăm frumos, să trăim frumos, să mâncăm frumos și să avem o viață frumoasă’.

‘Mărturia iubirii Preasfintei Treimi în viul Bisericii’

După Sfânta Liturghie, IPS Casian a citit mesajul transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu ocazia pelerinajului de hram la Mănăstirea Buciumeni. Arhiepiscopul Dunării de Jos a amintit că ‘în catedrala cu frunze foșnitoare din codrii Buciumeniului, aici, în foișorul Preasfintei Treimi, deodată cu miile de credincioși, circa 1.000 de tineri din 64 de licee din Arhiepiscopia Dunării de Jos, în cadrul celei de-a șaptesprezecea întruniri-festival-pelerinaj, s-au regăsit să guste, cum le-a spus Patriarhul țării în mesajul pe care a avut bunăvoința să-l transmită, din iubirea Preasfintei Treimi. Este un eveniment liturgic, este un eveniment educațional, este un eveniment misionar, este o icoană a Bisericii reale, unde tineri și vârstnici descoperim vârsta creștinului în manifestarea iubirii arătate direct. Aceasta este mărturia iubirii Preasfintei Treimi în viul Bisericii’.

Apariții editoriale dedicate tinerilor în Anul omagial al Familiei creștine

IPS Casian a anunțat noile apariții editoriale la Dunărea de Jos. În traducere din limba greacă a pr. dr. Iulian Eni, a apărut cartea ‘Familia, părinți și copii’, după originalul grec al monahului Moise Aghioritul, egumenul Chiliei ‘Sfântul Ioan Gură de Aur’ a Schitului ‘Sfântul Pantelimon’, dependent de Mănăstirea Cutlumuș din Muntele Athos. ‘Prezenta traducere reprezintă trei conferințe susținute de părintele Moise, pentru a se arăta legătura mai profundă dintre darul sfânt al familiei și responsabilitatea acesteia pentru nașterea, educarea și formarea copiilor pentru viață curată și virtuoasă, într-o conjunctură tot mai potrivnică tradiției sănătoase și trăirii valorilor sacre și nemuritoare’, notează IPS Casian în cuvântul înainte cu titlul ‘Familia binecuvântată – Bogăția neprețuită a Bisericii’.

Din seria Misionaria a apărut lucrarea ‘Taina Sfântului Botez în viața tinerilor’. Publicația cuprinde eseuri participante la faza eparhială a concursului național de creație creștină ‘Copilul în familie’, cu tema ‘Botezul meu’, precum și eseurile elevilor câștigători ai etapei naționale a Olimpiadei de religie, desfășurată la Galați, între 17 și 22 aprilie 2011. În cuvântul înainte, Înalt Preasfințitul Casian numește tinerii ‘aripi luminoase ale darurilor Botezului’: ‘Botezul, haina luminoasă a sufletului, interpretat de fiecare tânăr la persoana întâi (Botezul meu), prin aceste mărturii scrise și publicate în această broșură, cu prilejul hramului ‘Sfânta Treime’ de la Mănăstirea Buciumeni, arată lucrarea tainică a harului în viața Bisericii și se constituie în temelia vieții și în aripă de har, care ne ridică de la pământ la cer, de la suferință la sănătate și de la păcat la iertare și înnoire duhovnicească, la tinerețea veșnică a Domnului’.

Cea de-a treia lucrare lansată de hramul Sfintei Treimi este din seria Liturgica a Arhiepiscopiei Dunării de Jos și poartă titlul ‘Sfânta Taină a Cununiei’. Acest ‘ghid util pentru toți creștinii’, cum l-a numit IPS Casian, cuprinde ‘învățătura Bisericii despre Sfânta Taină a Cununiei, cuvinte de folos ale Sfinților Părinți și sfaturi practice pentru modul corect de a pregăti și desfășura importantul eveniment al unei nunți’.

La final, Înalt Preasfințitul Casian a mulțumit tuturor ostenitorilor pentru buna organizare a acestui hram, membri ai Cancelariei Eparhiale, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, obștii mănăstirii, preoților și protoiereilor din eparhie, precum și autorităților locale, reprezentanților Jandarmeriei și Poliției și tuturor voluntarilor care au făcut ca ziua Sfintei Treimi să fie într-adevăr o sărbătoare la Mănăstirea Buciumeni pentru miile de pelerini, cu toții tineri, deopotrivă.

Comentarii Facebook


Știri recente