Sărbătoare în comunitatea ucrainenilor ortodocși din Banat

Comunitatea ucrainenilor ortodocși din Banat s-a aflat, duminică, 23 septembrie 2012, în sărbătoare. Credincioșii ucraineni din Parohia Soca, din cadrul Protopopiatului ortodox ucrainean de Lugoj, județul Timiș, au sărbătorit sfințirea bisericii parohiale închinată praznicului Nașterii Maicii Domnului, informează Ziarul Lumina.

Slujba de sfințire a fost oficiată de delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un numeros sobor de preoți ucraineni, condus de pr. Ioan Pițura, vicarul general al Vicariatului ortodox ucrainean din Sighet. Cu acest prilej, noua biserică a primit din partea Patriarhului României un al doilea ocrotitor, pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. ‘Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, știind că sunteți o comunitate evlavioasă, credincioasă, a acordat un al doilea hram acestei sfinte biserici, un sfânt care aparține neamului dumneavoastră prin naștere, dar care aparține Bisericii întregi prin nașterea cea duhovnicească, prin viața sa sfântă și prin rugăciunile care le face înaintea lui Dumnezeu, pentru toți oamenii, și anume, hramul Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi, din Poltava Ucrainei, care după ce a călătorit în pelerinaje la Muntele Athos și prin alte locuri din lumea aceasta, și-a sfințit viața în Mănăstirea Neamțului din Moldova’, a precizat Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul.

După slujba de târnosire, ierarhul a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe o scenă special amenajată în curtea bisericii, la care a dat răspunsuri Grupul coral ‘Theophoros’ al Arhiepiscopiei Timișoarei, condus de diac. Ion-Alexandru Ardereanu.

La eveniment au participat oficialități locale și județene, precum și numeroși credincioși ucraineni atât din Banat, precum și din Maramureș. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a oficiat slujba de hirotesie întru iconom stavrofor a preotului Cristian Vasile Ardelean, parohul bisericii din Soca, drept răsplătire pentru râvna și eforturile depuse împreună cu enoriașii încredințați spre păstorire, în ridicarea noului lăcaș de cult și consolidarea vieții religioase din această zonă. Totodată, ierarhul a înmânat numeroase diplome și distincții oferite de Patriarhul României celor care au sprijinit inițiativa părintelui paroh și au contribuit la înălțarea sfintei biserici și a casei parohiale. În finalul slujbei, Preasfinția Sa a transmis tuturor credincioșilor prezenți binecuvântarea și felicitările Patriarhului nostru, pentru dragostea și dăruirea lor față de Biserica lui Hristos.

Biserica parohială din Soca, jud. Timiș, a fost construită între anii 2002 și 2007, iar pictura altarului a fost executată între anii 2007 și 2009. Lucrările de construcție a sfântului lăcaș au fost finalizate datorită strădaniei preotului paroh Cristian Vasile Ardelean, a membrilor Consiliului parohial și a jertfelniciei credincioșilor, dintre care s-au remarcat Vasile Bileac și Cornel Toța, primarul comunei Banloc.

Comentarii Facebook


Știri recente