Sărbătoare în comunitatea ucraineană din Banat

Credincioșii ucrainieni din parohia Soca, din cadrul Protopopiatului Ortodox Ucrainean de Lugoj, jud. Timiș, au sărbătorit sfințirea bisericii parohiale, închinată praznicului Nașterii Maicii Domnului. Slujba de sfințire a fost oficiată duminică, 23 septembrie 2012, de delegatul Prea Fericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Epicop-vicar patriarhal. Cu acest prilej, după cum ne informează TRINITAS TV, noua biserică a primit din partea Patriarhului României un al doilea ocrotitor, pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț.

„Prin rugăciunea aceasta de sfințire ea a fost dăruită în numele dumneavoastră pentru sănătatea, pentru iertarea păcatelor, pentru ajutorul și pentru mântuirea dumneavoastră Preasfintei Treimi și cu deosebire Sfintei Fecioare Maria care este ocrotitoarea acestei sfinte biserici a cărei naștere am sărbătorit-o vineri pe stilul vechi”, după cum a precizat Preasfinția Sa.

Biserica parohială din Soca, jud Timiș a fost construită între anii 2002- 2007.

„Funcționăm în două protopopiate pe sema parohiilor ucrainene din județul Maramureș unde numărăm 18 unități ucrainene și două mănăstiri. Sediul Vicariatului și al Protopopiatului ucrainean este în Sighetul Marmației și pe seama crdincioșilor parohiilor ucrainene din banat, din județul Timiș și județul Caraș Severin, avem protopopiatul la Lugoj”, a spus pr. Protopop Ioan Pițura, Vicariatul Ortodox Ucrainean din Sighetul Marmației.

La eveniment au participat oficialități locale și județene, precum și numeroși credincioși ucraineni din Banat și Maramureș. Ierarhul a înmânat numeroase diplome și distincții oferite de Patriarhul României celor care au sprijinit inițiativa părintelui paroh și au contribuit la înălțarea lăcașului de cult, a casei parohiale.

Comentarii Facebook


Știri recente