Sărbătoare în Arhiepiscopia Dunării de Jos

Cu câteva zile înainte de a sosi la București Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, s-a prăznuit în Catedrala arhiepiscopală din Galați împlinirea a 15 ani de la trecerea moaștelor sale prin acest oraș, informează „Ziarul Lumina”.

În seara zilei de duminică, 16 octombrie 2011, în Catedrala arhiepiscopală din Galați s-a comemorat evenimentul petrecut acum 15 ani, când s-a aflat aici Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei. Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a slujit împreună cu un impresionant sobor de preoți și diaconi Vecernia și Litia. În catedrală au fost scoase la închinare părticele din moaștele Sfântului Andrei, ale Sfântului Ioan Casian și ale Sfântului Nectarie, alături de celelalte părticele din trupurile sfinților care se află permanent în acest lăcaș de cult. Deși vremea de afară a fost potrivnică, credincioșii au venit cu nădejde să ceară ajutorul sfinților.

La ceas de seară, cu lumânări în mâini și în miros curat de tămâie, IPS Casian, împreună cu soborul de preoți, l-a rugat pe Dumnezeu să ocrotească pe toți locuitorii eparhiei, aducând înainte rugăciuni către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Sfântul Andrei, Sfântul Ioan Casian, Sfântul Nectarie și toți sfinții, cerând milă și ajutor pentru oamenii săraci, copiii orfani, bătrânii din aziluri, deținuții din penitenciare, elevii și studenții acestei eparhii și pentru toți credincioșii. După ce a binecuvântat pâinile, Înalt Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură.

‘Nu uitați că v-a vizitat Sfântul Apostol Andrei! Nu uitați că v-a vizitat primul Apostol al lui Hristos!’, a spus cu entuziasm ierarhul Dunării de Jos.

Un eveniment care a deschis calea sfinților

Înalt Preasfinția Sa a amintit că venirea moaștelor Sfântului Andrei la Galați în 1996 a deschis calea sfinților care au venit apoi în anii următori: Sfântul Ioan Casian și Sfântul Ioan cel Milostiv, în 2002, Sfântul Atanasie Patriarhul, în 2004, Sfinții Dasie, Emilian și Gheorghe, în 2005, Sfântul Nectarie, în 2006, Sfântul Sofronie, în 2008, Sfântul Vasile cel Mare, Sfinții din Samotracia, Sf. Grigorie Palama și Sf. Martiri de la Niculițel, în anul 2009. În Arhiepiscopia Dunării de Jos au ajuns în acest răstimp și relicve de mare valoare pentru întreaga creștinătate, precum: o părticică din Crucea Domnului, în 1992, o părticică din crucea Sfântului Apostol Andrei, în 1997, Cinstitul brâu al Maicii Domnului, în 2001, veșmântul Sfintei Parascheva, tot în 2001, veșmântul Sfântului Efrem de la Pecerska, în 2005, și veșmântul Sfântului Patapie în 2009. Primirea lor s-a făcut cu mari procesiuni, iar în pelerinaj au venit, spre a cinsti aceste tezaure duhovnicești, zeci de mii de pelerini.

‘În soborul sfinților este răspunsul pentru mai multă comuniune între noi’, a precizat IPS Casian, amintind că așa cum sfinții vin împreună și ne oferă harul lui Dumnezeu prin moaștele lor, așa și noi ar trebui să oferim mângâiere celor în suferință.

‘Promiteți-mi că mâine fiecare dintre voi veți merge și vă veți atinge de un om în suferință. Ce frumos ar fi dacă mâine tot atâția bolnavi câți oameni suntem noi aici, în catedrală, ar primi vizita și mângâierea noastră!’, a fost îndemnul ierarhului Dunării de Jos.

Seara s-a încheiat cu o scurtă procesiune în jurul Catedralei arhiepiscopale, cu moaștele Sfântului Andrei, ale Sfântului Ioan Casian și ale Sfântul Nectarie Taumaturgul.

Ieri, sărbătoarea a continuat cu Sfânta Liturghie, săvârșită de ierarhul Dunării de Jos, înconjurat de diaconi și de părinții consilieri ai Centrului Eparhial. La slujbă au participat credincioși și grupuri de copii veniți împreună cu cadrele lor didactice pentru a se închina la moaștele sfinților. În cadrul slujbei, IPS Casian a hirotonit întru diacon un pedagog al Seminarului Teologic din Galați.

Sărbătoarea ‘Trecerii la Galați a moaștelor Sfântului Andrei’, în ziua de 17 octombrie, fixată în calendarul local din 1997, a fost numită de IPS Casian ‘Sfântul Andrei de toamnă’ și deschide sărbătorile închinate acestui mare Apostol al lui Hristos, prăznuit în toată Biserica Ortodoxă la 30 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente