Sărbătoare în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Zilele de 6 și 7 decembrie înseamnă pentru credincioșii argeșeni și musceleni serbarea hramului vechii biserici domnești din Curtea de Argeș, Sfântul Ierarh Nicolae, și cinstirea moaștelor Sfintei Mucenițe Filofteia, ocrotitoarea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, informează Ziarul Lumina.

În ajunul sărbătorii „Sfântuliței”, așa cum o alintă credincioșii, odoarele Sfintei Mucenițe Filofteia au fost scoase în procesiune din paraclisul arhiepiscopal până în fața Catedralei arhiepiscopale din Curtea de Argeș, fiind așezate spre cinstire într-un baldachin. După procesiune, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Calinic a săvârșit slujba Privegherii, iar în ziua prăznuirii Sfintei Filofteia, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de ierarhi. Sfânta Muceniță Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în sudul Dunării, în orașul Târnovo.

Moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia au fost aduse în țara noastră și așezate în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Curtea de Argeș, unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii românești medievale și cea mai veche ctitorie voievodală din Țara Românească.

Comentarii Facebook


Știri recente