Sărbătoare duhovnicească la Voroneț

Biserica Mănăstirii Voroneț din județul Suceava a îmbrăcat marți, 18 decembrie 2012, straie de sărbătoare pentru a-l cinsti pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul. Sfânta Liturghie a fost oficiată cu acest prilej de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

La slujba Sfintei Liturghii au asistat credincioși din tot județul Suceava, dar și obștea acestei așezări monahale. IPS Pimen a adresat la final un cuvânt de învățătură în care a amintit că Sfântul Daniil Sihastrul a știut să-l povățuiască pe Ștefan cel Mare. „Povața pe care Sfântul Daniil Sihastrul o dădea domnitorului era temeluită pe învățătura creștină și pe cuvintele Sfintei Scripturi. Ștefan cel Mare a fost îndemnat să apere credința strămoșească ortodoxă și glia străbună, stropită din belșug cu sângele celor care au luptat. Sfântul Voievod Ștefan cel Mare venea să ceară sfat pentru a continua sau să oprească lupta împotriva dușmanilor, pentru că se gândea la atâta jertfă de oameni. Luptele pentru apărarea credinței și a gliei străbune sunt binecuvântate de Dumnezeu. Cei căzuți pe câmpurile de luptă sunt eroi ai neamului. În ceata lor s-au adăugat cei care în închisori, în lagăre și în deportări au mărturisit credința creștină pentru care au fost închiși și omorâți”, a amintit Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Stavrofora Irina Pântescu, stareța Mănăstirii Voroneț, a remarcat că „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, alături de alți sfinți ai Bisericii noastre, este ocrotitor al întregii Bucovine și al întregii noastre țări”.

„Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit și anul acesta să ajungem la acest praznic luminos și frumos pentru Mănăstirea Voroneț și mai ales pentru întreaga Bucovină. Ne rugăm Bunului Dumnezeu să-l ocrotească pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care își serbează onomastica în această zi (n.r. marți, 18 decembrie). Dumnezeu să-i dăruiască mulți ani cu sănătate, cu bucurii și cu roadele cele mai bune în ogorul încredințat de Cel Preaînalt”, a transmis stavrofora Irina Pântescu.

Comentarii Facebook


Știri recente