Sărbătoare duhovnicească la Mănăstirea Hodoș-Bodrog

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost prăznuită în Mitropolia Banatului într-o atmosferă de aleasă spiritualitate, multe dintre lăcașurile de cult din cuprinsul mitropoliei purtând hramul praznicului. În mănăstiri și schituri, sfintele slujbe s-au desfășurat încă din ajun și până târziu în noapte pentru miile de pelerini sosiți din diferite părți.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Hodoș-Bodrog. În ajunul sărbătorii a săvârșit Vecernia cu Priveghere, în cadrul căreia a rostit un părintesc cuvânt de învățătură despre Maica Domnului și Sfânta Cruce în tradiția mănăstirii, motivând liturgic și doctrinar practica străveche a Drumului Crucii, care se săvârșește în ajunul praznicului la Mănăstirea Bodrog și la care ierarhul a luat parte, ca în fiecare an. În noapte, IPS Timotei a slujit Utrenia, urmată de Prohodul Maicii Domnului la Mănăstirea Arad-Gai, rostind și aici un cuvânt de învățătură despre imnografia Utreniei praznicului și despre Prohodul Maicii Domnului.

În ziua praznicului, Înalt Preasfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și ierodiaconi. În cadrul slujbei a fost hirotonit întru diacon Vlad Onețiu, cântăreț bisericesc la Parohia Arad-Micalaca Veche II. În cuvântul de învățătură, chiriarhul a vorbit despre icoana Adormirii Maicii Domnului, mijlocitoare de învățătură creștină și har sfințitor. După binecuvântarea și participarea la agapa oferită în trapeza mănăstirii, IPS Timotei, ca în fiecare an la acest praznic, a efectuat, la invitația preotului paroh Liviu Pamfiloiu și a credincioșilor, o vizită pastorală în Parohia Firiteaz, Protopopiatul Arad, unde cu prilejul hramului a sfințit noua catapeteasmă a bisericii parohiale, vorbind celor prezenți despre locul icoanei Maicii Domnului pe iconostasul bisericii. Pentru strădania depusă, preotul paroh a fost răsplătit cu distincția de iconom.

În seara praznicului, IPS Timotei a fost oaspetele preoților și credincioșilor din Lipova. Ierarhul a participat la slujba Sfântului Maslu și a Paraclisului Maicii Domnului, rostind un părintesc cuvânt de învățătură.

Comentarii Facebook


Știri recente