Sărbătoare duhovnicească la Mănăstirea Curtea de Argeș

Cu mare bucurie duhovnicească credincioșii argeșeni au sărbătorit astăzi, 26 septembrie 2012, trei ani de la proclamarea locală în rândul sfinților a domnitorului Neagoe Vodă Basarab. Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat astăzi Sfânta Liturghie în baldachinul din fața Catedralei Arhiepiscopale, ctitoria domnitorului sfânt. La sărbătoare au fost prezenți preoți din cuprinsul Eparhiei și credincioși veniți atât din județul Argeș, cât și din alte zone ale țării, potrivit arhiram.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Emilian Lovișteanul a amintit de personalitatea complexă a marelui domnitor sfânt, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în ziua de 26 septembrie 2009.

Evenimentul cinstit astăzi este foarte important prin împlinirea a 500 de ani de la urcarea pe tronul Țării Românești a domnitorului Neagoe Vodă Basarab.

Au fost evocați cei nouă ani de domnie 1512-1521, perioadă în care marele domnitor s-a arătat desăvârșit prin activitatea desfășurată în plan politic, administrativ, bisericesc și cultural.

Pentru Sfântul Neagoe Vodă Basarab rămân veșnic în istorie operele sale reprezentative: Catedrala din Curtea de Argeș sfințită în anul 1517 și testamentul lăsat fiului său pe care l-a intitulat Învățăturile lui Neagoe Vodă Basarab către fiul său Teodosie.

De asemenea această zi s-a scris cu litere de aur în Istoria Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, deoarece în urmă cu trei ani Eparhia a fost ridicată la treapta de Arhiepiscopie, iar Chiriarhul locului la treapta de Arhiepiscop.

În timpul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă pentru ploaie fiind invocată mila Bunului Dumnezeu asupra creației Sale.

După Sfânta Liturghie a fost oficiată slujba parastasului pentru membrii familiei domnești din care a făcut parte Neagoe Vodă Basarab, ai familiilor voievodale care au condus politic și administrativ Țara Românească din scaunul de la Curtea de Argeș, ai familiilor regale ale căror morminte se află în interiorul bisericii, ale ierarhilor și stareților care au slujit în marea și frumoasa catedrală.

Mâine, 27 septembrie, moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia vor ajunge în Arhiepiscopia Râmnicului spre bucuria credincioșilor vâlceni care sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, ocrotitorul spiritual al Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente