Sărbătoare duhovnicească la Făgăraș

În Duminica a XXVII-a după Rusalii, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie, în Biserica „Sfântul Nicolae” din Făgăraș, ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu, informează mitropolia-ardealului.ro. Istoricul lăcaș de cult, zidit la 1698, după modelul capelei de la Palatul Mogoșoaia, a fost plin de credincioși, dornici să-și reîntâlnească ierarhul. Unică prin arhitectura deosebită, prin podoba picturii și a catapetesmei, biserica brâncovenească din Făgăraș impresionează și prin numărul mare de credincioși ce îi calcă pragul și se roagă la sfintele slujbe.

Liturghia arhierească din 9 decembrie a venit și ca o prelungire a hramului pe care îl poartă biserica făgărășeană. În soborul de preoți s-au aflat starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, protopopul de Făgăraș I și paroh la biserica făgără;eană, părintele Marcel Dobrea și mulți alți slujitori ai sfintelor altare din oraș și împrejurimi. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi ai Liceului Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș, îndrumați de prof. Gheorghe Malene.

„Demnitatea cuvenită”

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a amintit credincioșilor parcursul duhovnicesc al Postului dinaintea Crăciunului, popasurile pe care Evangheliile din duminicile postului ni le aduc și a tâlcuit pe larg Evanghelia citită în duminica de după Sfântul Nicolae, în care se prezintă minuniea vindecării femeii grâbove.

„În suferințele noastre, vom primi tot ce se cuvine și Mântuitorul Iisus Hristos va ieși în întâmpinarea noastră pentru a ne va dezlega de poveri, chiar dacă acestea vin ca urmare a păcatelor. Mântuitorul a descoperit cauza neputinței acestei femei gârbove și a arătat ca a fost legată de diavol timp de 12 ani. Nu există o povară mai grea decât aceea de a nu putea privi spre cer. În același timp, a ridicat-o pe femeia gârbovă la demnitatea cuvenită, pentru că n-a pus accentul pe păcatele săvârșite de acasta, ci pe faptul că și ea se număra printre fii lui Israel”, a spus Părintele Mitropolit.

La finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotesit duhovnic pe preotul Gheorghe Bica, profesor la Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brâncoveanu” din Făgăraș. Credincioșii au primit iconițe ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…