Sărbătoare duhovnicească în parohia Harșu din Cetatea Băniei

Credincioșii din Parohia craioveană Harșu au fost prezenți joi, 10 februarie, în număr mare la praznicul Sfântului Sfințit Mucenic Haralambie, ocrotitorul acestui sfânt lăcaș alături de Sfinții Părinți Ioachim și Ana, informează mitropoliaolteniei.ro.

Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de un sobor format din preoții slujitori ai bisericii și din alți preoți invitați de la parohii vecine din oraș, în frunte cu părintele Teodor Ciontu, protoiereu al Protoieriei Craiova Nord.

La finalul slujbei Sfintei Liturghii părintele protoiereu Ciontu a rostit un cuvânt de învățătură despre viața și jertfa mucenicească a Sfântului Haralambie: „Trebuie să-i învățăm pe copiii noștri să-l aibă ca model de viață pe Sfântul Haralambie și, în general, pe toți sfinții care mijlocesc în ceruri pentru iertarea păcatelor noastre. Curajul și credința lor puternică ne rugăm să ni le dăruiască și nouă Bunul Dumnezeu, pentru a putea, în orice clipă și în orice împrejurare, oricât de potrivnică ne-ar fi, să-L mărturisim pe Hristos Domnul și Dumnezeul nostru”.

La rândul său, părintele conf. univ. dr. Picu Ocoleanu, preot slujitor la Biserica Harșu, a vorbit despre evlavia deosebită de care se bucură sfinții mucenici în rândul credincioșilor din parohie: „Avem o adevărată tradiție în cinstirea sfinților mucenici deoarece, pe lângă Sfântul Haralambie, la loc de cinste în inimile și în biserica noastră mai stau și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și pe alți trei sfinți mucenici de la începutul secolului XIX: Ignatie, Eftimie și Acache, ale căror sfinte moaște le păstrăm aici cu mare cinstire și evlavie. Pe toți îi purtăm în rugăciunile noastre ca mijlocitori și modele de vii de viață întru Hristos Domnul”.

Momentele liturgice prilejuite de praznicul Sfântului Haralambie s-au încheiat cu o slujbă de pomenire a tuturor ctitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș. „Ne dorim să păstrăm și să ducem mai departe minunata tradiție ortodoxă a pomenirii și cinstirii ctitorilor și binefăcătorilor bisericii noastre, cei care ne-au lăsat acest sfânt așezământ pentru a ne ruga, pentru a intra în comuniune cu Dumnezeu și pentru a ne sfinți viețile în călătoria noastră spre ceruri”, a conchis părintele Viorel Dică, parohul bisericii Harșu și Consilier pe probleme de Patrimoniu și Construcții Bisericești în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei.

Biserica parohiei Harșu este cunoscută după numele ctitorului ei, cel care a ridicat-o în perioada 1802 – 1806. În decursul timpului a trecut prin mai multe lucrări de renovare și consolidare, în anii 1848, 1862, 1938, 1960 și 1981. Ultimele reparații au avut loc în anul 2008, biserica fiind resfințită de către Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente