Sărbătoare duhovnicească în localitatea Valea Adâncă, județul Iași

‘Așa cum onomastica este ‘hramul’ fiecărui creștin, pentru parohia noastră, 1 octombrie este ziua bisericii noastre și întreaga comunitate este chemată să o cinstească și să o sărbătorească prin participarea la slujba de hram’, a spus preotul paroh Mihai Iordăchescu, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Parohia Ezăreni din satul Valea Adâncă, județul Iași, sărbătorește astăzi, 1 octombrie, hramul ‘Acoperământul Maicii Domnului’. Programul liturgic dedicat acestui eveniment deosebit din viața comunității din Valea Adâncă a început duminică, de la ora 18:00, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, continuând astăzi, de la ora 8:00, cu Utrenia, Acatistul Acoperământului Maicii Domnului, Sfânta Liturghie, slujba Parastasului și tradiționala agapă frățească.

‘Hramul bisericii este o sărbătoare a întregii comunități. Așa cum onomastica este ‘hramul’ fiecărui creștin, pentru parohia noastră, 1 octombrie este ziua bisericii noastre și întreaga comunitate este chemată să o cinstească și să o sărbătorească prin participarea la slujba de hram’, a spus preotul paroh Mihai Iordăchescu.

Credincioșii, cea mai mare podoabă a bisericii

Din 2003, anul înființării acestei parohii și al ridicării sfântului lăcaș, biserica a devenit centrul comunității din Valea Adâncă (sat nou), locul în care oamenii s-au cunoscut, s-au împrietenit și au fost încurajați să se ajute unii pe alții. ‘Cea mai mare podoabă a unei biserici nu o reprezintă arhitectura sau armonia picturală, ci mulțimea credincioșilor cu inima curată care îi trec pragul, lumina de pe chipurile lor și dragostea transpusă în faptă. Parohia noastră are în derulare mai multe proiecte sociale, prin care caută să ajute pe cei nevoiași, aflați în situații limită, și, mai ales în aceste vremuri grele, de criză, am preferat să intensificăm activitatea filantropică, în loc să demarăm alte lucrări sau proiecte necesare bisericii.

Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi în acești ani, enoriași, ctitori, binefăcători și închinători ai sfintei biserici și îi așteptăm pe toți, astăzi, pentru a aduce împreună mulțumiri Preasfintei Născătoare de Dumnezeu pentru ajutorul și ocrotirea pe care ni le oferă și pentru a ne bucura de harul dat nouă prin această frumoasă sărbătoare a Acoperământului său, una dintre cele mai frumoase ale Ortodoxiei’, a spus părintele paroh Mihai Iordăchescu.

Prima slujbă din Valea Adâncă a fost săvârșită într-un cort militar

Parohia Ezăreni a fost înființată prin Decizia mitropolitană nr. 407 din 17 iunie 2002, prin care toate filiile din Arhiepiscopia Iașilor au devenit parohii. Cele două hramuri ale parohiei, cel principal – ‘Acoperământul Maicii Domnului’ (1 octombrie) și cel secundar – ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’ (2 iulie), au fost alese de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în luna februarie a anului 2003. Prima slujbă oficiată în nou-înființata parohie a fost săvârșită la 27 aprilie 2003, în noaptea de Înviere, spațiul liturgic fiind amenajat într-un cort militar. La începutul lunii mai 2003, au debutat lucrările de construcție a actualei biserici din zid, lucrări încheiate după doar șase luni, în luna noiembrie a aceluiași an, când s-a început și săvârșirea slujbelor în biserică. Biserica a fost construită numai din contribuția enoriașilor, a preotului paroh și a familiei acestuia, dar și din împrumuturi bancare, achitate ulterior de credincioși. În perioada decembrie 2003-mai 2004 biserica a fost pictată, iar din momentul finalizării picturii și până în prezent a fost înzestrată cu toate cele necesare desfășurării cultului și au fost încheiate lucrările de finisare exterioară, de organizare a curții bisericii și de împrejmuire cu gard. O particularitate a interiorului bisericii o reprezintă catapeteasma, care este realizată în stil grecesc, fiind joasă, având doar nivelul icoanelor împărătești, permițând astfel credincioșilor să observe cu ușurință cele ce se întâmplă în sfântul altar în timpul sfintelor slujbe. Slujba de sfințire a bisericii a fost săvârșită de către Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, în data de 20 septembrie 2008.

Comentarii Facebook


Știri recente