Sărbătoare de suflet la Chișinău

În cadrul sărbătorilor Sfintei Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Iași, deodată cu manifestările liturgice, misionare și spiritual-culturale la care au participat Preafericitul Părinte Daniel și ierarhi din străinătate și din țară, la Chișinău, potrivit unei tradiții mai vechi, s-a serbat atât Acoperământul Maicii Domnului, cât și hramul orașului, ‘Sfânta Parascheva’. Manifestările bisericești și social-culturale de la Chișinău capătă an de an consistență și semnificație spirituală pentru toți cei ce realizează binefacerea lucrării duhovnicești în viața de zi cu zi a societății tot mai secularizate și confruntate cu aspectele crizei morale și economice, informează „Ziarul Lumina”.

În acest sens, la Președinția Republicii Moldova s-a desfășurat, în data de 15 octombrie, festivitatea de decernare a ordinelor de prețuire a unor personalități din țară și din străinătate.

Printre cei aleși pentru cinstire a fost desemnat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, căruia i-a fost acordat ‘Ordinul Republicii’. De asemenea, vrednicului de pomenire patriarh Teoctist i s-a conferit post-mortem același ordin.

Aceste acte arată contribuția remarcabilă a personalităților bisericești onorate la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, cât și meritele deosebite în renașterea spiritualității românești și promovarea valorilor creștin-ortodoxe în lumea noastră contemporană.

La ceremonie a participat, în mijlocul personalităților academice, culturale și sociale ale Republicii Moldova, Înalt Preasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, și Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, delegatul Preafericitului Părinte Daniel pentru primirea distincțiilor acordate.

Înaltpreasfințiilor lor li s-a conferit ‘Ordinul de Onoare’ al Republicii Moldova.

În aceeași zi, la Chișinău, Înaltpreasfințitul Petru și Înaltpreasfințitul Casian, după vizitarea Centrului administrativ al Mitropoliei Basarabiei, au făcut o vizită frățească Înaltpreasfințitului Vladimir al Chișinăului și Moldovei de peste Prut, la Reședința sa mitropolitană. Întâlnirea s-a desfășurat într-o atmosferă caldă, frățească și plină de semnificație misionar-pastorală, mai ales pentru cei doi ierarhi care ostenesc, ‘cu timp și fără timp’, pentru binele și propășirea sfintei ortodoxii în spațiul de dincolo de Prut.

Comentarii Facebook


Știri recente