Sărbătoare de Hram la Mănăstirea Coșula din județul Botoșani

La Mănăstirea Coșula din județul Botoșani au participat astăzi, 6 decembrie, peste 200 de credincioși cu prilejul hramului. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, după cum ne informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un cuvânt de învățătură în care a subliniat virtuțile Sfântului Ierarh Nicolae.

„Sfântul Ierarh Nicolae este atât de cinstit în viața de mănăstire și cea de parohie, de bătrâni și tineri, pentru că a fost chip al blândeții, apărător al credinței și iubitor de săraci. Creștinii îl cinstesc pe Sfântul Ierarh Nicolae pentru că a fost un om blând, pentru că este iubitor de săraci, pentru că este apărător al credinței și pentru că are puterea rugăciunii prin care omul urcă la cer. Într-o lume în care este o luptă de a întrerupe legătura omului cu Dumnezeu, ce se realizează prin rugăciune, apare chipul luminat al Sfântului Ierarh Nicolae. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru un asemenea dar oferit Bisericii Sale și îl rugăm ca duhul Sfântului Ierarh Nicolae să pătrundă în sufletele noastre pentru a aduce blândețe, iubire, credință și rugăciune”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Protos. Calinic Chirvasă, starețul Mănăstirii Coșula și-a exprimat bucuria pentru faptul că Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit în biserica așezării monahale pe care o păstorește.

„Bucuria comuniunii cu Hristos în Sfânta Liturghie este una sfântă ce ne ajută să pregustăm din taina veacului viitor. Considerăm că mănăstirea noastră trebuie să-i întâmpine pe credincioșii de aici și din alte părți cu dragoste, sporindu-le credința și nădejdea în Dumnezeu”, a spus protos. Calinic Chirvasă.

Mănăstirea Coșula din județul Botoșani a fost ctitorită în anul 1535 în timpul domnitorul Petru Rareș de marele vestier Mateiaș Coșolvei. Ca și alte mănăstiri din Moldova, biserica vechii așezări monahale a fost pictată și în exterior, mărturie fiind scena Judecății de Apoi care se păstrează încă pe fațada vestică a lăcașului de închinăciune. Zidul de cărămidă plină ce înconjoară incinta mănăstirii este acoperit cu olane, fiind construit în anul 1858 de arhiereul Marchian Folescu. Treptele zidului simbolizează scara virtuților Sfântului Ioan Sinaitul.

Comentarii Facebook


Știri recente