Sărbătoare Arhierească în Biserica din lemn Izvorul Tămăduirii Grușetu-Costești, județul Vâlcea

În ziua Duminica a II-a după Rusalii, a Sfinților Români, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în biserica de lemn cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Izvorul Tămăduirii” din cătunul Grușetu, comuna Costești, județul Vâlcea, după cum ne informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

După Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică, după care a felicitat pe părintele paroh Marin Ion, pentru activitatea pastorală și administrativă din parohie.

La sărbătoare a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, care i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți la Sfânta Liturghie și a rostit un scurt cuvânt de învățătură.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral al Sfintei Mănăstirii Bistrița Olteană.

La acest eveniment au mai luat parte și reprezentanți ai autorităților locale, preoți și credincioși din parohie și din împrejurimi.

După Sfânta Liturghie a avut loc sfințirea Centrului Social – Cultural „Sfântul Grigorie Decapolitul” din incinta bisericii parohiale „Adormirea Maicii Domnului” din comuna Costești, județul Vâlcea. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim și Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei de sfințire Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim a rostit un cuvânt de binecuvântare.

Centrul Social-Cultural „Sfântul Grigorie Decapolitul” din incinta bisericii parohiale „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Costești, a fost ridicat la inițiativa părintelui paroh Marin Ion, cu sprijinul financiar al Primăriei Costești prin domnul Ioan Stoican, Primarul comunei și al enoriașilor parohiei.

Biserica de lemn cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Izvorul Tămăduirii” din cătunul Grușetu, face parte din salba monumentelor istorice care împodobesc comuna Costești din județul Vâlcea. Fiind datată din anul 1801, anul acesta se împlinesc 210 ani de atestare documentară.

Până la data de 15 august 1937, când a fost sfințită biserica mare a comunei Costești, această bisericuță a fost biserica parohială a satului, pentru că aici, în cătunul Grușetu era și centrul civic al comunei. Exclusă cultului, mai precis lăsată în părăsire după această dată, datorită cutremurelor și intemperiilor climatice, biserica construită din lemn pe temelie de piatră, s-a degradat în timp, ajungând aproape de distrugere, mai ales turnul-clopotniță, construcție de zid din anul 1840.

În 1985, la inițiativa preotului paroh Marin Ion, a fost întocmit un deviz de reparații și restaurare. În anii următori în parohia Costești s-au executat și alte lucrări considerate ca fiind prioritare: împrejmuirea cimitirului în 1988, zugrăveli exterioare și vopsitorii la biserica parohială în 1992, 1996 și 2007, construirea din nou a unei biserici din lemn cu regim de capelă în incinta cimitirului parohial și a altor construcții anexe între anii 2000 și 2005.

Între anii 2006 și 2009 a avut loc restaurarea totală a bisericuței Grușetu cu sprijinul substanțial al primăriei comunei Costești prin domnii primari Valeriu Popescu și Ioan Stoican, și fonduri obținute prin hotărâre de guvern alocate direct constructorului prin O.N.M.I. București în valoare de peste 7 miliarde lei vechi.

La 29 aprilie 2011 în ziua praznicului „Izvorul Tămăduirii”, biserica a fost resfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

Comentarii Facebook


Știri recente