ȘAPTE TREPTE DE LUMINĂ

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la a șaptea aniversare a Ziarului Lumina, marți, 7 februarie 2012:

Aniversarea a șapte ani de la publicarea primului număr al Ziarului Lumina este un prilej de a aduce mulțumire lui Dumnezeu și de a ne bucura pentru faptele de lumină din viața Bisericii care au fost consemnate, zi de zi, în paginile cotidianului Patriarhiei Române.

Ziarul Lumina s-a născut dintr-o nevoie firească a Bisericii noastre de a avea propriul cotidian, alături de mijloacele audiovizuale de comunicare, în continuitatea tradiției epistolelor și a cronicilor din vechime, precum și a periodicelor bisericești din secolul trecut. Coincidența publicării primului număr al ziarului editat cu 7 ani în urmă la Iași, la 7 februarie 2005, cu aniversarea a 90 de ani de viață ai vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist nu era deloc întâmplătoare. Era un act omagial al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru Patriarhul României, născut în zona Botoșanilor din Moldova. Cu binecuvântarea primită din partea noastră ca Mitropolit la Iași, inițiativa laicatului misionar ortodox din Iași s-a dovedit a fi benefică nu doar la nivel local, ci și pentru dinamica activității generale a Bisericii Ortodoxe Române mai ales în dialogul ei cu societatea contemporană.

Astăzi, această direcție de oglindire participativă a lucrării întregului corp eclezial a devenit o practică permanentă și se manifestă prin conlucrarea dintre Ediția Națională a Ziarului Lumina și edițiile regionale (de Moldova, Transilvania, Oltenia și Banat) în scopul mediatizării vieții bisericești și al cultivării comuniunii eclesiale prin cuvinte și fapte. Parte integrantă a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, Ziarul Lumina își împlinește, cu mijloacele specifice presei scrise, dar și prin ediția online, vocația de cronică vie a spiritualității ortodoxe românești în contextul cultural și social-economic din acest început de mileniu. Astăzi am ajuns la „șapte trepte de lumină” care au adunat în paginile tipărite ale cotidianului evenimente și sfaturi duhovnicești, reportaje, interviuri, memoriale din istoria Bisericii și multe știri despre bucurii și suferințe, despre împliniri și neîmpliniri, despre fapte de lumină, dar și despre provocările și ispitele timpului prezent.

Aducând mulțumiri lui Dumnezeu și eparhiilor care au sprijinit activitatea din acești șapte ani, Ziarul Lumina privește totodată la noile sale responsabilități de a transmite către cititori, în mod concentrat și creativ, conținutul spiritual, cultural-educațional și filantropic al vieții bisericești, în condițiile provocărilor crizei economice și ale evoluțiilor sociale rapide din lumea de azi. Felicităm și binecuvântăm pe toți jurnaliștii, scriitorii, tipografii, binefăcătorii și cititorii Ziarului Lumina, totodată rugându-ne Preasfintei Treimi să le dăruiască bucuria de a fi în lume mărturisitori și binevestitori ai luminii lui Hristos spre bucuria și mântuirea oamenilor.

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente