Șapte ierarhi au participat la Pelerinajul Calea Sfinților

Câteva mii de pelerini au participat aseară la Pelerinajul ‘Calea Sfinților’ pe străzile din apropierea Catedralei mitropolitane din Iași, informează „Ziarul Lumina”. Procesiunea a fost condusă de Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a fost înconjurat de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi. Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Cuvios Teofil au fost purtate pe umeri de preoți, în glasul clopotelor și al sunetului de toacă. S-au intonat troparele celor doi sfinți și s-au rostit ectenii în dreptul Bisericii ‘Sfântul Andrei’ și a Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași. Numeroși oameni de la mai multe parohii din Iași au așteptat trecerea sfintelor moaște cu lumânări aprinse.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Cuvios Teofil, cel nebun pentru Hristos, au fost purtate aseară în procesiune pe străzile Sf. Andrei, Palat și bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. Pelerinajul a pornit de la Catedrala mitropolitană din Iași, în glasul clopotelor și al toacei. În față au mers tineri ascoreni îmbrăcați în costume naționale, urmați de cei care purtau pe umeri prapuri, cruci și felinare. La acest eveniment duhovnicesc s-au alăturat și un grup de monahii de la mănăstirile Arhiepiscopiei Iașilor care au ținut în mâini lumânări aprinse. Au urmat cei 60 de slujitori ai sfântului altar, racla cu moaștele Sfântului Cuvios Teofil și cea a Sfintei Cuvioase Parascheva.

În urma celor doi sfinți au mers Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Antonie, Arhiepiscop de Borispil, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, PS Corneliu Episcopul Hușilor, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Ieșenii au așteptat trecerea precesiunii cu lumânări aprinse de o parte și de alta a străzilor.

Sfintele moaște, biruință asupra morții

Pe parcursul pelerinajului s-au intonat troparele Sfinților Parascheva și Teofil, dar și alte cântări religioase. Pelerinii au căutat prin prezența lor să mărturisească faptul că cinstesc pe sfinții lui Dumnezeu. De asemenea, oamenii și-au manifestat evlavia pentru Sfânta Cuvioasă Parascheva, pomenită în fiecare an pe 14 octombrie în calendarul Bisericii Ortodoxe. Părintele Mihai Mărgineanu de la parohia Toma Cozma din Iași, unul dintre preoții care s-au alăturat Procesiunii ‘Calea Sfinților’, ne-a mărturisit că pelerinajul ‘are rădăcini adânci în Sfânta Scriptură’. ‘Pelerinajul este o împreună-călătorie cu Dumnezeu. Cel care călătorește cu Dumnezeu nu se teme de nimic pentru că El este Cel care toate le împlinește. Pelerinajul nu ține de evlavia creștinilor din ultimele decenii, ci își are rădăcini adânci în Sfânta Scriptură. Să ne aducem aminte că părintele Avraam a călătorit cu Dumnezeu. Suntem într-o continuă călătorie cu Dumnezeu. Nu putem să ne rupem de Dumnezeu în calea și călătoria vieții acesteia. Suntem încărcați de sensuri și înțelesuri pentru viața noastră atunci când călătorim împreună cu Dumnezeu. Pelerinajul pe care îl facem în seara aceasta împreună cu moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Teofil, cel nebun pentru Hristos, are o încărcătură aparte. Pelerinajul pe care îl organizează Biserica se aseamănă celui care se face în fiecare an în noaptea de Înviere, fiind o călătorie împreună cu morții noștri. Pentru cei morți în Hristos există doar înviere. Mărturie a puterii biruinței asupra morții ne stau sfintele moaște. Biserica cinstește sfintele moaște pentru a ne spori evlavia și cunoștințele noastre despre acei sfinți care au trăit în smerenie. În sunetul clopotelor și al celui de toacă, am călătorit cu moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Teofil. Noi însoțim moaștele, dar călătorim cu sfinții. Această călătorie este un bun prilej de a înțelege faptul că Biserica ne cheamă pe toți la pelerinaj. Clopotele catedralei au bătut pentru a-i chema pe toți la pelerinaj. Ele au menirea de a arăta că pelerinajul nostru de pe pământ are ecouri cerești. Toaca, care ne aduce aminte de răstignirea Mântuitorului, ne arată că pelerinajul este o călătorie a răstignirii’, a spus pr. Mihai Mărgineanu.

Pelerinajul ‘Calea Sfinților’ s-a încheiat la Catedrala mitropolitană din Iași, după ce moaștele Sfinților Parascheva și Teofil au fost depuse în baldachinul din incinta sfântului lăcaș.

‘Să avem bucuria reîntâlnirii și pe pământ cu sfinții’

Pelerinajul ‘Calea Sfinților’ a adunat și în acest an o mare de suflete. Pe tot parcursul traseului stabilit, oameni de toate vârstele, mireni și clerici, pelerini veniți de departe, dar și foarte mulți ieșeni au așteptat cu lumânări aprinse momentul trecerii moaștelor Sfintei Parascheva și ale Cuviosului Teofil de la Kitaev, pentru a se alătura procesiunii.

Pretutindeni, oamenii sunt senini și emană bucurie. Nimeni nu este singur, fiindcă pelerinajul înseamnă în primul rând o comuniune cu aproapele. Părinți, ținându-și în brațe copilașii, grupuri de studenți sau elevi, vecini de bloc sau bătrâni stau aproape lipiți unul de altul, înălțând împreună cântări sfinte.

Părintele Mircea Irina din județul Suceava mărturisește: ‘Am venit la Sfânta Parascheva cu un gând înălțător, de a ne hrăni duhovnicește, un gând de apropiere de puterea lui Dumnezeu, de puterea Preacuvioasei Maicii noastre Parascheva, a Sfântului Teofil de la Kitaev. Să avem bucuria reîntâlnirii și pe pământ cu sfinții pe care îi socotim mijlocitori, ajutători, primitori a ceea ce ne-am propus, mai ales că vrem să ajutăm din punct de vedere pastoral credincioșii care ne sunt în parohie, unde avem și biserica în construcție, să ne ajutăm și familia, și toate, cu ajutorul lui Dumnezeu, să le ducem la un bun sfârșit. Bunul Dumnezeu să ne ajute, cu rugăciunile Maicii Parascheva și ale Sfântului Teofil, spre mântuire și spre împlinirea celor de folos.’

‘Nu-s vrednică de câte mi-a dat Sfânta Parascheva’

Doamna Olga Duna, contabilă în Cluj, a fost impresionată de frumusețea pelerinajului și a cântat tot drumul ‘Sfinte Dumnezeule’ și troparul Cuvioasei Parascheva, cu lacrimi în ochi. Dânsa s-a închinat deja la sfintele moaște. ‘Nu vă pot spune ce fior am simțit, așa o putere, mai presus de fire, un curaj pe care numai sfinții ni le pot da. Nu mai simți oboseală când ești în preajma Cuvioasei. Au fost situații în care am simțit efectiv ajutorul Sfintei. Fiica mea a reușit să facă un seminar teologic și Facultatea de Teologie, a fost foarte cuminte și mi-a adus multe bucurii. Nu sunt în stare să-i mulțumesc Cuvioasei Parascheva pentru cât m-a ajutat. Nu-s vrednică de cât mi-a dat. M-am rugat să-mi vegheze în continuare copilașii, și cât îmi va da Dumnezeu sănătate, voi veni la dânsa.’

‘Vin de mult timp la Sfânta și obișnuiesc să particip și la ‘Calea Sfinților’ pentru că e tare frumos; atâția oameni, preoți, călugări, maici, copilași, toți cu lumânări, parcă ar fi în noaptea de Înviere. Văd că Dumnezeu mi-a ajutat, dacă am venit și m-am rugat. Și cu atâta plecăm de acasă, doar cu credința, că uite cum sunt mâinile noastre de muncă…’, mi-a spus doamna Gabriela Stroia de 67 de ani din județul Galați.

‘Pentru mine, Sfânta Parascheva e o mare sfântă, este puternică în rugăciune către Dumnezeu și Maica Domnului. Am văzut minuni multe chiar în familia mea. Eu am avut o fată cu examene la facultate, a dat examenele și unul l-a luat, iar altul nu l-a luat. Am venit apoi la Sfânta Cuvioasă și când l-a dat din nou, l-a luat. O perioadă am fost foarte bolnavă și de când am început să vin la Ea (de vreo 10 ani), mă simt mult mai bine’, a afirmat doamna Mara Elena din județul Argeș.

‘Calea Sfinților’ – o tradiție veche de zeci de ani

Procesiunea ‘Calea Sfinților’ și tradiția aducerii la Iași cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva a unor sfinte moaște și relicve din străinătate datează încă din anul 1992, când la inițiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a fost adus pentru închinarea credincioșilor din Moldova un fragment din lemnul Sfintei Cruci ce se păstrează la Mănăstirea Xiropotamu din Muntele Athos – Grecia.

În anul 1996, sute de mii de pelerini s-au putut închina la moaștele Sfântului Apostol Andrei, aduse din Patras, Grecia. În anul 2000, credincioșii din Iași s-au putut ruga la cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, păstrate la Livadia, Grecia. În 2001 a fost adus de la Volos Brâul Maicii Domnului, iar în 2002, moaștele Sfântului Ioan Casian de la Marsillia, Franța. Un an mai târziu, în 2003, credincioșii s-au putut bucura de cinstirea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a cărui raclă a fost adusă de la Tesalonic. În anul 2004, cu ocazia Anului omagial ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare – 500 de ani de nemurire’, a fost adus la Iași un fragment din lemnul Sfintei Cruci ce se păstrează la Mănăstirea Panaghia Soumela din Veria, Grecia. Tot din Veria, însă de la Catedrala ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’, au fost aduse, în anul 2005, moaștele Sfântului Apostol Pavel.

Alături de moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, în anul 2006 au fost pentru procesiune în capitala Moldovei moaștele Sfântului Nectarie Vindecătorul de boli, aduse din Eghina, Grecia. Pelerinii s-au putut închina și ruga în anul 2007 și la părticele din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, păstrate la Mănăstirea Varlaam din complexul Meteora.

Întrucât în anul 2008 s-au împlinit 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, în acel an, la Iași, cu prilejul hramului, au fost aduse spre închinare și procesiune moaștele acestui sfânt. 2009 a fost ‘Anul comemorativ omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al Sfinților capadocieni’, și, cu acest prilej, lângă racla cu moaștele Sfintei Parascheva au fost așezate moaștele Sfântului Vasile cel Mare de la Mănăstirea ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din vecinătate. În anul 2010, moaștele Sfântului Maxim Mărturisitorul au fost purtate în procesiune pe străzile Iașului, fiind aduse de la Mănăstirea ‘Sfântul Pavel’ din Muntele Athos. Anul trecut, la sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei, la procesiunea ‘Calea Sfinților’ din Iași au fost aduse din Grecia moaștele Sfântului Policarp, episcopul Smirnei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…