Șapte ani de cotidian ortodox aniversați la Patriarhie

Împlinirea la 7 februarie 2012 a șapte ani de apariție a ‘Ziarului Lumina’ a fost marcată în Sala ‘Europa Christiana’ din Palatul Patriarhiei printr-un moment festiv la care a participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cu această ocazie, a avut loc lansarea cărții ‘Oameni și locuri din istoria Bisericii Oltene’ a colegului nostru de la Ediția de Oltenia, diac. Ioniță Apostolache, și a site-ului http://fototecaortodoxiei. ziarullumina.ro.

Echipa ziarului prezentă la eveniment a fost felicitată ieri de Patriarhul României, Preasfințitul Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei, Preasfințitul Ciprian Câmpineanul și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcopi-vicari patriarhali, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și de membri ai Permanenței Consiliului Național Bisericesc, dar și ai Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și de colegii de la celelalte componente ale Centrului de Presă BASILICA.

În deschiderea evenimentului, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, directorul general al publicațiilor ‘Lumina’ și coordonatorul Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, a precizat că ‘la împlinirea a șapte ani de la apariția primului număr al ‘Ziarului Lumina’, trăim împreună bucuria roadelor și, în același timp, bucuria unor noi responsabilități. La acest moment festiv dorim să omagiem pe toți cei care au contribuit într-un fel sau altul la lucrarea misionară a ‘Ziarului Lumina’ și a ‘Luminii de Duminică’, atât jurnaliști, redactori, tehnoredactori, tipografi, cât și pe binefăcătorii și cititorii ziarului, pentru că publicul este ținta finală a oricărui act de presă’.

Fototeca Ortodoxiei Românești

În cadrul aniversării a avut loc lansarea cărții ‘Oameni și locuri din istoria Bisericii Oltene’, care cuprinde o colecție de texte jurnalistice publicate între anii 2008 și 2011 de colegul nostru de la Ediția de Oltenia, diac. Ioniță Apostolache, în Ediția Națională și Ediția de Oltenia ale ‘Ziarului Lumina’. Cartea a fost prezentată de părintele consilier patriarhal Constantin Stoica și de domnul Adrian Boldișor, directorul editurii Mitropoliei Olteniei.

De asemenea, ieri a fost făcut public un proiect inedit în lumea ortodoxă prin lansarea oficială a site-ului http://fototecaortodoxiei.ziarullumina.ro ce conține, în prezent, 2012 fotografii, majoritatea din prima jumătate a secolului al XX-lea, care prezintă slujitori, profesori, monahi, lăcașuri de cult și așezăminte monahale, unele dispărute, altele renovate, diverse momente sau evenimente din viața bisericească românească din țară și de peste hotare. Apariția acestui site este rodul unei munci îndelungate a istoricului Adrian Nicolae Petcu, cercetător și colaborator al publicațiilor ‘Lumina’, începută încă din octombrie 2010, când Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a binecuvântat dezvoltarea acestui proiect. Au contribuit, în mod substanțial, părintele consilier patriarhal Nicolae Dascălu, Ionuț Constantin Petcu, student al Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București, și Oana Hulpoi, care a dezvoltat platforma informatică.

‘Parabola ‘Ziarului Lumina’ este parabola vieții fiecărui om’

Momentul de ieri a fost încheiat prin cuvântul de binecuvântare al PF Patriarh Daniel, fondatorul publicațiilor ‘Lumina’, în timpul arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Preafericirea Sa a subliniat că singura bucurie curată este bucuria rodirii, a luminii pe care o lăsăm în jurul și în urma noastră trecând prin această viață. ‘Parabola ‘Ziarului Lumina’ este parabola vieții fiecărui om. Câtă lumină impregnează în jur și după trecerea prin această viață, ca drum al luminii spre lumina cea neînserată din Împărăția cerurilor. Este foarte importantă tema aceasta a luminii în toată spiritualitatea ortodoxă, liturgică și filocalică. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca lumina din ziar să se unească cu lumina din Sfintele Scripturi, lumina din scrierile Sfinților și lumina din înțelepciunea Părinților filocalici. Astfel, Ortodoxia este o Biserică nu numai a dreptei credințe, ci și a frumuseții neînserate a legăturii oamenilor cu Dumnezeu și a lui Dumnezeu cu oamenii’, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Preafericirea Sa a felicitat autorul apariției de la Editura Mitropoliei Olteniei și pe realizatorul site-ului bogat în imagini, care atrag prin faptul că sunt mai vechi și mai rare, precum și întreaga echipă a primului cotidian creștin din România.

Comentarii Facebook


Știri recente