Săptămâna românească la Grădinița Buna Vestire a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Pe lângă evenimentele care țin de activitatea obișnuită a unei grădinițe, legate de formarea și deprinderea aptitudinilor și abilităților care să ajute copilul în cunoașterea lumii înconjurătoare, Grădinița ‘Buna Vestire’ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pune un accent deosebit pe familiarizarea copiilor cu tradițiile, obiceiurile, istoria și valorile culturale specifice poporului nostru, cât și pe înțelegerea valorilor creștin-ortodoxe, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

‘Săptămâna românească’ a fost o sumă întreagă de activități desfășurate, în perioada 23-27 ianuarie, la Grădinița ‘Buna Vestire’ din Iași și un foarte bun prilej de familiarizare a celor mici cu tradițiile și obiceiurile populare românești, cu istoria și valorile noastre culturale. ‘Ne-am dorit să transmitem copiilor și părinților importanța păstrării și promovării tradițiilor și obiceiurilor autentice românești și ne-a bucurat foarte mult faptul că părinții și bunicii ni s-au alăturat în număr mare și cu multă emoție în acest proiect, în cadrul căruia am desfășurat activități cu fiecare grupă de copii în parte. ‘Iepurașii’ și ‘Albinuțele’ au îmbrăcat cu mândrie costumele populare, au colorat stegulețe și au dansat Hora Unirii. ‘Buburuzele’ s-au transformat, pentru o zi, în mici meșteri populari, realizând vase de lut, ‘ursuleții’ au avut ca oaspeți grupul de dans ‘Mugurașii’, din satul Prisăcani, condus de doamna învățătoare Sorina Păduraru, de la care au învățat dansuri populare, iar ‘inimioarele’ au reconstituit o zi din viața românului de altădată de la țară’, a explicat doamna Andreea Mangalagiu, directoarea Grădiniței ‘Buna Vestire’.

Cu bunicii și doamnele de la Societatea Femeilor Ortodoxe

Ziua unirii Principatelor Moldovei și Țării Românești, pe care o sărbătorim, în fiecare an, la data de 24 ianuarie, a fost cel mai important eveniment marcat, în cadrul ‘Săptămânii românești’, de copiii de la Grădinița ‘Buna Vestire’. Cu această ocazie, grupa ‘Fluturașilor’ s-a bucurat de prezența bunicilor și a doamnelor de la Societatea Femeilor Ortodoxe Române, filiala Iași, care le-au prezentat copiilor exponate tradiționale (costume populare, ulcele de lut, țoluri etc.) și le-au explicat denumirile și întrebuințările obiectelor și straielor populare românești.

‘Fluturașii’ au avut apoi prilejul să creeze, sub îndrumarea specialiștilor, obiecte tradiționale, după care au prezentat invitaților un moment artistic, în care au îmbinat poezia cu cântecele populare ‘de joc’, iar în final, bunici, educatoare, invitați și nepoți s-au prins în Hora Unirii.

‘Mulțumirea sufletească a copiilor de a fi în preajma bunicilor, starea de bine și zâmbetele invitaților ne-au umplut inima de bucurie și ne-au dăruit o zi foarte frumoasă, în care am aflat cu toții lucruri interesante despre obiectele și tradițiile populare românești, cât și despre momente importante din istoria poporului noastru!’, a subliniat doamna educatoare Oana Dulgheru, organizatoare a acestei activități, alături de d-na educatoare Mariana Pricope.

‘Ne-am bucurat să îi avem alături de noi pe bunicii copiilor din grădiniță și pe doamnele de la Societatea Femeilor Ortodoxe, împreună cu doamna profesor universitar dr. Angela Olariu, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în etnografie și etnologie, pentru că doar împreună putem crea punți de legătură între datinile creștine străbune și lumea de astăzi’, a completat d-na Andreea Mangalagiu, directorul Gradiniței ‘Buna Vestire’.

Viața sfinților, un model pentru copii

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Antonie cel Mare, preșcolarii și cadrele didactice de la Grădinița ‘Buna Vestire’ au organizat, pe data de 17 ianuarie, o întreagă suită de activități în cinstea Sfântului, la care au fost invitați și copiii de la Școala de Arte și Meserii din Brăești, județul Iași, împreună cu profesorul de religie Florin Dorobăț.

‘Domnul profesor le-a vorbit copiilor despre aspectele cele mai importante din viața Cuviosului, despre multa lui râvnă, nevoință și dragoste pentru Dumnezeu, despre prietenia lui cu Sfântul Pavel Tebeul, despre cum a trăit și cum era hrănit în pustietate de un corb și, nu în ultimul rând, despre statornicia lui în lupta pentru desăvârșirea sufletului său. După acest moment, copiii au sărutat icoana Sfântului, au fost miruiți și fiecare a adresat un gând personal, o rugăminte. Unii l-au rugat pe Sfântul Antonie să le ocrotească familia, să-i facă sănătoși pe frățiorii bolnăviori, iar alții l-au rugat să-i învețe să citească și să-i ajute să fie mai cuminți’, ne-a spus doamna Andreea Mangalagiu.

La plecare, în semn de prietenie, copiii de la Grădinița ‘Buna Vestire’ au dăruit jucării și dulciuri invitaților, iar aceștia le-au dăruit preșcolarilor iconițe cu Sfântul Antonie cel Mare. ‘Părinții din grădinița noastră ne-au fost parteneri de nădejde în realizarea activității, sprijinindu-ne și încurajându-și copiii să renunțe la o jucărie personală, pentru a fi dăruită unui alt copil. Importanța acestei zile a fost dovedită prin emoțiile și bucuria oglindite atât pe chipurile copiilor, cât și ale cadrelor didactice și avem convingerea interioară că Sfântul a primit cu bucurie mare rugăciunea noastră, materializată în activitatea pe care am desfășurat-o’, ne-a spus doamna educatoare Mihaela Munteanu.

O lucrare misionară a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei

Grădinița ‘Buna Vestire’ este un proiect misionar, în care s-a investit, dincolo de mijloacele materiale și toate celelalte trebuincioase unei bune organizări, mult suflet și multă pasiune, a subliniat protos. Hrisostom Rădășanu, consilier al Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Iașilor. ‘Înalt Preasfințitul Mitropolit Teofan a binecuvântat lucrarea acestei grădinițe cu încredere, cu grijă și cu multă dragoste, pentru ca acești copii să se dezvolte într-un mod armonios. Numele acesta foarte frumos, ‘Buna Vestire’, trimite la momentul în care îngerul Gavriil i-a vestit Maicii Domnului că va naște pe Mesia. Iar la Grădinița ‘Buna Vestire’, copilașii sunt pregătiți, de asemenea, pentru ‘nașterea’ lor în această lume, atât din punct de vedere social, cât, mai ales, din punct de vedere spiritual, întru credința cea adevărată. Nu în ultimul rând, și părinții sunt încurajați, aici, să se ‘nască’ mai buni, mai înțelegători, mai curați și mai vii în rolul lor de părinți’, a subliniat protos. Hrisostom Rădășanu.

Comentarii Facebook


Știri recente