Astăzi, 19 noiembrie 2009, orele 14,00, Arhiepiscopia Râmnicului și Școala Take Ionescu, nr.1 din municipiul Râmnicu-Vâlcea, organizează în Sala de festivități a Complexului Cultural Spiritual Sfântul Antim Ivireanul din incinta Centrului Eparhial, parteneriatul cu tema „Postul-Hrană pentru toți”, activitate desfășurată în cadrul Programului educațional „Săptămâna educației globale”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.
În cadrul acestei manifestări vor fi prezentate, de către elevii claselor V-VIII, referate cu tema „Hrana noastră cea de toate zilele”, precum și un material în power-point cu tema „Postul în viața noastră”. Cu această ocazie, elevii Școlii Take Ionescu din Râmnicu Vâlcea și elevi ai Școlii cu clasele I-VIII Stoenești – Berislăvești, județul Vâlcea au făcut o colectă de produse naturale de post ce vor fi dăruite la Cantina socială a Arhiepiscopiei Râmnicului.
„Planeta noastră produce hrană suficientă pentru a hrăni în mod adecvat întreaga populație. Și totuși, azi 854 milioane de femei, bărbați și copii se culcă cu stomacul gol.” Dr. Jacques Diouf, Directorul General al Organizației Mondial pentru Alimentație și Agricultură.
Consiliul Europei, prin organismul său specializat, Centrul Nord-Sud, a inițiat, la Strasbourg, în 1999, prima „Săptămână a Educației Globale”, promovând în statele membre activități școlare dedicate reducerii sărăciei și excluderii sociale și, ulterior, având în vedere mesajele primite, a invitat statele Consiliului Europei să participe anual la Săptămâna Educației Globale, ajunsă, în acest an, la cea de-a XI-a ediție.
„Săptămâna Educației Globale” încurajează copiii, tinerii și profesorii să inițieze activități educaționale în domeniul cetățeniei globale prin dezbaterea unor teme ca: diversitatea și inegalitatea, atât la nivel local cât și global, având la bază principalele teme ale cetățeniei globale (sensibilizarea întregii lumi asupra rolului de cetățeni ai globului, respectarea diversității și a comunicării interculturale, dorința de a face ca lumea să devină un loc mai echitabil și durabil, responsabilitatea asupra propriilor acțiuni.
Centrul Nord – Sud a inițiat Programul european „Educația Globală” pentru a dezvolta, întări și susține strategiile de implementare a educației globale și de formare a capacității de dezvoltare a acesteia, prin intermediul instituțiilor și practicienilor din domeniul educației atât din zona formală cât și non-formală. În concepția centrului, educația globală cuprinde: educația pentru dezvoltare, educația pentru drepturile omului, educația pentru durabilitate, educația pentru pace și prevenirea conflictelor și educația interculturală.