Săptămână duhovnicească în Parohia Pogorârea Sfântului Duh din Reșița

În Parohia ‘Pogorârea Sfântului Duh’ din Reșița, în săptămâna a IV-a a Postului Mare, a fost organizată ‘Săptămâna duhovnicească’, informează „Ziarul Lumina”. Preotul paroh Emil Crăciun a avut în fiecare seară oaspeți de seamă care au împărtășit participanților un cuvânt duhovnicesc.

Timp de o săptămână, credincioșii din această parohie au avut în mijlocul lor preoți din parohiile vecine sau alți oaspeți importanți care au ținut cuvinte de învățătură spre zidirea sufletească a celor prezenți.

Săptămâna duhovnicească în parohia reșițeană s-a încheiat prin oficierea Tainei Sfântului Maslu, în ziua praznicului Bunei Vestiri și a Sfântului Ioan Scărarul. La slujbă au participat numeroși credincioși, dar și preoți de la mai multe parohii învecinate. La finalul serilor duhovnicești, preotul paroh Emil Crăciun a mărturisit că ‘Săptămâna duhovnicească este o săptămână de catehizare în care zilnic preoții invitați, prin slujbele săvârșite și prin cuvântul lor de învățătură, aduc lumină în sufletele credincioșilor cuprinși de deznădejdea duhovnicească pricinuită de diferite lipsuri și neajunsuri. Aceste întâlniri aduc multă întărire în credința ortodoxă, fortifică voința în lupta cu patimile și slăbiciunile noastre. În toată perioada Postului Mare, toți credincioșii sunt chemați să trăiască mai mult duhovnicește decât trupește, deoarece omul nu este numai trup, ci și duh. Omul trebuie să simtă nu numai foamea biologică, ci și foamea și setea după Dumnezeu. De aceea s-a pogorât Dumnezeu la noi în chip de om, pentru ca prin jertfa Sa de pe cruce, prin moartea și Învierea Sa, să ne dea tuturor Trupul și Sângele Său, ca astfel să ne potolească foamea și setea spirituală. Nădăjduim ca Săptămâna duhovnicească să fie un imbold pentru credincioșii noștri la îmbogățire în Dumnezeu și la o trăire cu și în Hristos, în vederea învierii noastre din moartea păcatului și a dobândirii Împărăției celei nestricăcioase’. Pe parcursul Săptămânii duhovnicești, credincioșii Parohiei ‘Pogorârea Sfântului Duh’ din Reșița au avut în mijlocul lor numeroși slujitori ai altarelor de parohiile învecinate. Astfel, în prima zi de dialog spiritual, pr. Gheorghe Cristian Manole, de la Parohia Doman, a vorbit credincioșilor despre Taina Spovedaniei, apoi pr. Daniel Țăpîrdea, de la Parohia ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Reșița, a ținut o cateheză cu privire la Taina Sfântului Maslu, iar pr. Sevastian Pană, de la Parohia ‘Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș’, a vorbit despre ‘duhovnicie, duhovnic și înduhovnicire’. În continuarea întâlnirilor, pr. Romulus Șandru, de la Parohia ‘Sfântul Apostol Petru și Pavel’ Govândari, din Reșița, în cuvântul său a vorbit despre ‘Călătoria cu Hristos în Postul Mare’. Vineri seara, preotul Petru Popovici de la biserica ortodoxă ucraineană a vorbit credincioșilor despre pregătirea pentru primirea Sfintelor Taine, iar sâmbătă preotul Sorin Bușoi de la Capela Spitalului II Staționar din Reșița a vorbit despre ‘Biserica ca și Trupul Tainic al Domnului’.

Comentarii Facebook


Știri recente