Săptămână duhovnicească în Parohia Obreja, Protopopiatul Caransebeș

Pentru credincioșii Parohiei Obreja din Protopopiatul Caransebeș, prima săptămână din Postul Sfintelor Paști a fost dedicată zilelor duhovnicești. În fiecare seară, preotul paroh Petru Itineanț a chemat în fața credincioșilor preoți din Cercul pastoral-misionar de pe Valea Bistrei, care după oficierea slujbelor religioase specifice primei săptămâni din Postul Mare au rostit cuvinte de învățătură, cuvinte asezonate cu poezii ale copiilor din parohie și cu cântări ale membrilor Oastei Domnului.

La finalul fiecărei zile, preotul paroh a mulțumit celor prezenți pentru participare, iar copiilor le-au fost împărțite dulciuri, cruciulițe și iconițe. Zilele duhovnicești au avut încununare sâmbătă, prin Tainele Spovedaniei și Împărtășaniei la Sfânta Liturghie, iar duminică, 4 martie, cu oficierea Tainei Sfântului Maslu de obște.

‘În Cercul pastoral de pe Valea Bistrei de ani buni în Sfântul și Marele Post al Paștilor se oficiază în fiecare duminică, până la Florii, Taina Sfântului Maslu în câte o parohie. Taina Sfântului Maslu este un popas duhovnicesc și o treaptă spre desăvârșire, căci participând și fiind cu luare aminte la cele șapte Evanghelii, șapte Apostoli, precum și multe rugăciuni, acestea ne creează disponibilitatea de a medita mai adânc la viața și faptele noastre, mai ales acum, în perioada Postului Mare. Pentru toate acestea, ca o încununare a rugăciunilor și a sporului duhovnicesc al Tainei, rostim la sfârșitul acesteia, împreună cu părinții slujitori, rugăciunea de final: ‘Binecuvântați, părinți sfințiți și ne iertați pe noi, păcătoșii’, iar preoții răspund peste cei prezenți: ‘Dumnezeu să vă ierte, să vă binecuvânteze și sănătate să vă dăruiască’. Taina se încheie cu un cuvânt de învățătură și cu ungerea cu untdelemnul sfințit celor de față, dacă s-a oficiat în Biserică, iar dacă s-a făcut pentru un bolnav acasă, ungerea se face de șapte ori după citirea fiecărei Sfinte Evanghelii’, a declarat pentru „Ziarul Lumina” părintele paroh Petru Itineanț.

După oficierea Tainei Sfântului Maslu, preoții slujitori au participat la o agapă frățească, agapă oferită prin osteneala părintelui paroh și a Consiliului Parohial, la care s-au purtat discuții pe diverse teme: pastorale, sociale, tipiconale, precum și situații diverse ivite în activitatea pastoral-misionară a fiecărui preot în parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente