Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor la Iasi

Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor (18-25 ianuarie 2004) va incepe anul acesta in Iasi, duminica, 18 ianuarie, in capela Institutului Teologic Romano-Catolic. Inchiderea va avea loc in Catedrala Mitropolitana veche ‘Sfantul Gheorghe’ din Iasi, duminica, 25 ianuarie. Anul trecut aceasta perioada de rugaciune a inceput intr-o biserica ortodoxa. Potrivit traditiei alternantei, anul acesta va incepe intr-o biserica romano-catolica si se va incheia intr-o biserica ortodoxa. La unele dintre momentele de rugaciune ecumenica vor participa ierarhii celor doua Biserici (sambata si duminica, 24, respectiv 25 ianuarie).

In unele parti ale Romaniei, ‘Rugaciunea pentru unitatea crestinilor’ este observata de mult timp: prima celebrare dateaza din anul 1964 si de atunci ea este reluata in fiecare an. Timp de mai multi ani, crestinii au avut obiceiul de a se intalni, si unii responsabili ai Bisericilor se reintalnesc de atunci in fiecare an cu ocazia rugaciunilor pentru unitate.

In centrul celebrarii ecumenice propuse pentru Saptamana de rugaciune pentru unitatea crestinilor 2004 se afla tema aleasa pentru acest an: ‘Pacea mea o dau voua’ (Ioan 14,27).

Proiectul initial al textului ‘Rugaciune pentru unitatea crestinilor 2004’ a fost elaborat in Siria, de comunitatea fratilor din Alep. Grupul pregatitor international, numit de catre Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor (Biserica Catolica) si Comisia ‘Credinta si Constitutie’ (Consiliul Ecumenic al Bisericilor), au dat textelor propuse forma lor definitiva, cu ocazia reuniunii anuale. Aceasta s-a tinut la Secretariatul Pastoral al Sediului Conferintei Episcopale din Sicilia. Dupa cum ne informeaza Pr. Cornel Cadar, consilier al Episcopiei Romano-Catolice de Iasi, intr-un Comunicat de presa remis astazi 16.01.2004 redactiei postului de Radio Trinitas.

Comentarii Facebook


Știri recente