Incepand din seara zilei de duminica a inceput Saptamana Alba. Acesta saptamana precede inceputul Postului Mare si ne pregateste pentru perioada de pocainta si de post care va urma.Saptamana aceasta ne va obisnui cu mancaruri mai usoare, ea urmand duminicii in care am lasat sec de carne, Duminica Infricosatei Judecati. Preacuviosul Parinte Arhimandrit Dosoftei Scheul, Mare Eclesiarh la Catedrala Mitropolitana din Iasi ne-a declarat referitor la slujbele din timpul acestei saptamani: Incepem Saptamana Alba, adica ultima saptamana de dinaintea Sfantului si Marelui Post, saptamana de pregatire, in care noi, crestinii, anticipam Postul Mare, pentru ca in aceasta saptamana, miercuri si vineri nu vom savarsi Sfanta Liturghie, ci vom face slujba laudelor bisericesti, in care vom include randuiala din Postul Mare, adica rugaciunea ‘Doamne si Stapanul vietii mele’ cu metaniile ce se fac in perioada Postului Mare. Precuviosul Parinte Arhimandrit ne-a declarat ca Saptamana Alba are si semnificatii duhovniceasti caci ne pregatesc pentru perioada de pocainta din Post : Noi incepem din aceasta saptamana, chiar daca nu a inceput Postul Mare, urcusul duhovnicesc pe care-l asteptam cu atata nerabdare multi dintre noi. Pentru multi, Postul Mare inseamna o greutate mai mare pentru ca trebuie sa se abtina de la anumite mancaruri, de la anumite pofte. De aceea, as putea spune ca in aceasta saptamana, numita si Saptamana Alba, pentru ca nu se mananca carne, lupta duhovniceasca a crestinilor trebuie intensificata cat mai mult pentru a intra cat mai curati in Sfantul si Marele Post, pe care, trebuie sa recunoastem, il asteptam cu multa nerabdare, pentru a putea intampina cu bucurie si curati sufleteste si trupeste marea sarbatoare a Invierii Domnului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos.
La Biblioteca Sfântului Sinod va fi prezentată expoziţia „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate”
Expoziția de cărți, documente și fotografii intitulată „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate” şi dedicată aniversării a două secole de la Revoluţia lui Tudor Vladimirescu, va fi prezentată vineri, 22 ianuarie 2021, la…
Sf. Macarie, implicat într-o criză de sarcină: Și-a asumat copilul, deși nu era al lui, spune Pr. Radu Brînză
Părintele Radu Brînză, coordonatorul Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iașilor (Pro Vita Iași), a publicat marți o reflecție despre un episod din viața Sfântului Macarie Egipteanul. El scrie că „avem un caz pro vita clasic”…
Acatistul Sf. Atanasie și Chiril, recent publicat, a fost oferit credincioșilor la hramul Bisericii Bucur Ciobanul
Biserica Bucur Ciobanul, una dintre cele mai vechi din București, și-a serbat luni hramul. Participanții au primit în dar acatistul recent editat al sfinților ocrotitori ai acestui locaș de închinare: Sfinții Ierarhi Atanasie și Chiril,…
În urmă cu 140 de ani Banca Naţională emitea prima bancnotă
În urmă cu 140 de ani, în data de 19 ianuarie 1881, Banca Naţională a României emitea şi, ulterior, tipărea la atelierele BNR din Bucureşti prima bancnotă, care avea valoarea nominală de 20 de lei.…
IPS Andrei despre cel care a venit la Cluj cu un geamantan și a lăsat în urmă impunătoarea catedrală: Un titan
Episcopul Nicolae Ivan venea cu un geamantan, dar cu multă experiență administrativă și pastorală, iar când a plecat la Domnul ne-a lăsat impunătoarea Catedrală din Cluj, biserica „Sfântul Nicolae”, Academia Teologică, Reședința Eparhială, revista „Renașterea”,…