Săptămâna a VI-a din Postul Sfintelor Paști

Creștinii ortodocși încep Săptămâna a VI-a din Postul Păresimilor. Joi, 25 martie, Biserica Ortodoxă prăznuiește una dintre cele mai importante sărbători închinate Maicii Domnului – Buna Vestire sau Blagoveștenia. Praznicul amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost anunțată de Arhanghelul Gavriil că va primi în pântece și va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Biserica a rânduit pentru această sărbătoare dezlegare la pește. De asemenea, a doua zi, pe 26 martie, se face și cinstirea Sfântului Arhanghel Gavriil, precum și a Sfinților Mucenici Montanus, preotul și soția sa, Maxima.

În sâmbăta săptămânii a șasea, numită și „Sâmbăta lui Lazăr”, se face din nou pomenirea morților. Învierea lui Lazăr este sărbătorită în Biserica Ortodoxă cu o zi înainte de „Duminica Intrării Domnului în Ierusalim”, cele două zile alcătuind împreună hotarul și puntea de legătură către Săptămâna Patimilor, informează TRINITAS TV.

În Duminica Floriilor, a șasea a Postului Mare, se sărbătorește intrarea solemnă a Mântuitorului Hristos în Ierusalim, spre patima cea de bunăvoie. Ramurile înmugurite de salcie, sfințite în biserici, se împart în această zi credincioșilor pentru a fi duse acasă și așezate lângă icoane. Și în ziua de Florii se face, pentru cei care postesc, dezlegare la pește.

Această zi de praznic, ultima înainte Sfintelor Paști, anticipează bucuria pe care o va aduce, peste o săptămână, Învierea lui Hristos – biruință asupra morții.

Comentarii Facebook


Știri recente