Sanctitatea Sa Bartolomeu I,Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, si-a anuntat speranta ca peste cel mult un an Scoala Teologica Ortodoxa de la Halki

Dupa numeroase interventii care pareau sa fie in zadar, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, si-a anuntat speranta ca peste cel mult un an Scoala Teologica Ortodoxa de la Halki va putea fi redeschisa.

‘Suntem optimisti, pentru ca guvernul para sa fi inteles necesitatea Justitiei care trebuie restabilita in acest caz’, a declarat vinerea trecuta Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I.

Seminarul de la Halki, singura Scoala de Teologie Ortodoxa din Turcia, a fost inchis in anul 1971, in timpul disputei dintre Turcia si Grecia in legatura cu teritoriul insulei Cipru. Seminarul a fost amplasat intr-o manastire care isi continua existenta pana astazi. Din anul fondarii sale, 1844, aceasta Scoala Teologica Ortodoxa din Halki a format peste 1000 de preoti, iar 12 dintre acestia au ajuns chiar patriarhi ortodocsi. Sperantele Sanctitatii Sale Bartolomeu I se bazeaza mai ales pe premisa ca Turcia este de multa vreme in atentia organismelor europene care monitorizeaza respectarea drepturilor omului in aceasta tara, iar in acest context, dreptul la educatie teologica trebuie acordat si ortodocsilor din Turcia.

Comentarii Facebook


Știri recente