Sanctitatea Sa Bartolomeu I viziteaza in aceste zile pe Papa Ioan Paul al II-lea.

Astazi a fost facuta publica de Vatican o nota privind vizita pe care Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, o face Papei Ioan Paul al II-lea.

Anul acesta Patriarhul Ecumenic va conduce delegatia de la Constantinopol ce va aniversa intalnirea dintre Papa Paul al VI-lea si Patriarhul Athenagoras, ce a avut loc la Ierusalim in ianuarie 1964. Sanctitatea Sa Bartolomeu I l-a mai vizitat pe Papa Ioan Paul al II-lea in anul 1995.

Patriarhul Ecumenic de Constantinopol a sosit ieri la Roma si a fost primit de catre Cardinalul Walter Kasper, presedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestine, si de Arhiepiscopul Leonardo Sandri, din partea Secretariatului de Stat. Delegatia ortodoxa va sta la Resedinta ‘Sfanta Marta’ din Vatican pana la data de 2 iulie a.c..

Astazi, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, s-a intalnit cu Papa Ioan Paul al II-lea in Palatul Apostolic din Vatican. In timpul intalnirii ei au rostit discursuri si au facut schimb de daruri, dupa care au semnat o declaratie comuna.

Apoi, Patriarhul Ecumenic de Constantinopol s-a vazut cu Cardinalul Angelo Sodano, Secretarul de Stat al Vaticanului, si a vizitat Bazilica San Pietro.

Dupa-amiaza a participat la o celebrare euharistica in Piata San Pietro, prezidata de catre Sfantul Parinte, in solemnitatea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel.

La 30 iunie 2004 vor avea loc discutiile traditionale dintre Sfantul Scaun si Constantinopol. Aceste discutii au loc in fiecare an la sarbatorirea patronilor celor doua scaune: Sfantul Andrei, in noiembrie, pentru Constantinopol, si Sfintii Apostoli Petru si Pavel, in iunie, pentru Roma. In aceeasi dupa-amiaza, Patriarhul va primi o distinctie din partea Cetatii Eterne si apoi va fi primit de catre comunitatea Santi Egidio, intr-o biserica ce il are ca patron tocmai pe Sfantul Bartolomeu.

Conform notei Vaticanului, Prea Sfintitul Gennadios Arhiepiscopul grec-ortodox al Italiei, i-a cerut Patriarhului Ecumenic de Constantinopol sa prezideze la 1 iulie inaugurarea folosirii Bisericii ‘Sfantul Teodor Palatinul’ pe care Cardinalul Camillo Ruini, vicarul general al Diecezei de Roma, a incredintat-o comunitatii greco-ortodoxe din Roma pentru celebrarile liturgice si pentru asistenta pastorala. Gestul a avut loc la cererea expresa a Papei.

Comentarii Facebook


Știri recente