Sanctitatea Sa Bartolomeu I va efectua maine o vizita la Roma la invitatia Papei Ioan Paul II.

Sanctitatea Sa Bartolomeu I – Patriarhul Ecumenic de Constantinopol va prezida maine dimineata, impreuna cu Papa Ioan Paul al II-lea, o Celebrare ecumenica. In cadrul acestei ceremonii, Sanctitatea Sa Bartolomeu I va primi din partea Papei Ioan Paul II moastele Sfintilor Grigore din Nazianz si Ioan Gura-de-Aur, fosti Patriarhi ai Constantinopolului si mari teologi ai Bisericii.

Din delegatia ortodoxa vor face parte inalte personalitati ale vietii bisericesti: Inalt Prea Sfintitul Gregorios; Inalt Prea Sfintitul Chrysostomos – Mitropolit de Myra; Inalt Prea Sfintitul Anthimos – Mitropolit de Alexandroupolis; Prea Sfintitul Alex Karloutsos; Prof.Dr. Gregory Skalkeas de la Academia Teologica din Atena; domnii Nicholas Manginas si Peter Kile.

De asemenea, printre participantii la ceremonia de maine se vor afla si numerosi romani ortodocsi stabiliti la Roma.

Cu ocazia recentei lor intalniri din data de 29 iunie 2004, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I de Constantinopol ii ceruse Papei Ioan Paul II, relicvele celor doi Sfinti Patriarhi ai Constantinopolului, care se pastreaza in Basilica din Vatican. Cu aceeasi ocazie, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I il invitase pe Papa Ioan Paul II in vizita la Istanbul (Constantinopol).

In luna septembrie 2004, Papa Ioan Paul II i-a comunicat Sanctitatii Sale Bartolomeu I imposibilitatea sa de a efectua o vizita in Turcia, dar a confirmat inca de atunci intentia sa de a oferi Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol moastele celor doi Sfinti.

Sfantul Grigore de Nazianz – Arhiepiscop de Constantinopol, numit si Teologul, a trecut la Domnul in jurul anului 390. A fost inmormantat in satul sau natal, in apropiere de Nazianz (Capadochia de astazi, in Turcia), dar osemintele sale au fost mai apoi mutate la Constantinopol. Conform traditiei, sfintele sale moaste au fost duse la Roma de catre niste calugarite care fugeau din Constantinopol din cauza persecutiei iconoclaste din secolul al VIII-lea. Initial au fost pastrate in Biserica Santa Maria in Campo Marzio, iar apoi au fost mutate in noua Bazilica din Vatican, la 11 iunie 1580, si zidite in altarul capelei gregoriene. Sfantul Grigore de Nazianz a fost primul sfant cinstit in mod oficial in noua Bazilica din Vatican, alaturi de Sfantul Petru.

Sfantul Ioan Hrisostom a trecut la Domnul in exil, in anul 407. La 27 ianuarie 438 ramasitele sale au fost asezate in Biserica bizantina a Sfintilor Apostoli din Constantinopol, unde in mod traditional erau inmormantati arhiepiscopii si imparati. Mai tarziu, in anul 1204, sfintele sale moaste au fost furate de cruciatii care au cucerit Constantinopolul in timpul Cruciadei IV si au fost duse apoi la Roma si au fost asezate in vechea Bazilica din Vatican. La anul 1700, Papa Urban VIII a dispus ca acestea sa fie asezate in Capela Corului Canonicilor, in noua Bazilica din Vatican.

Comentarii Facebook


Știri recente

Concursul Toacă și ie moldovenească: În imagini

La schitul „Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare” din orașul Târgu Ocna, s-a desfășurat, marți, cea de-a șaptea ediție a Concursului „Toacă și ie moldovenească”. Evenimentul, organizat pe Protopopiatul Onești, a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii.…