Sanctitatea Sa Alexei al II-lea refuza dialogul cu Papa, dar doreste unitate crestina

Sanctitatea Sa Alexei al II-lea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, a adresat ieri o chemare lumii ortodoxe la restaurarea unitatii crestinilor in sanul unei singure Biserici, transmite AFP.

‘In ciuda complexitatii acestei probleme, noi, ortodocsii, nu trebuie sa abandonam eforturile de a restabili unitatea tuturor crestinilor in sanul unei singure Biserici, universala si apostolica’, a spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Acest demers este facut imediat dupa vizita intreprinsa de presedintele Putin la Vatican si dupa declaratia acestuia ca prefera sa contribuie la acest proces decat sa organizeze o vizita a Papei la Moscova. Chemarea Patriarhului Alexei incearca sa induca ideea ca Biserica Ortodoxa Rusa este deschisa dialogului dintre ortodocsi si catolici (dialog ce se desfasoara, de altfel, de ani buni in cadrul unei comisii mixte), dar, de fapt, mascheaza intentiile ei de a deveni liderul mondial al Ortodoxiei si refuzul de a-l primi la Moscova pe Sfantul Parinte.

Ceea ce propune Sanctitatea Sa Alexei al II-lea, a initiat Patriarhul Romaniei, Teoctist, in 1999, cand l-a primit pe Papa Ioan Paul al II-lea in Dealul Mitropoliei.

Totodata, iesirea la rampa a Intaistatatorului Bisericii Ortodoxe Ruse incearca sa ascunda situatii mult mai grave ale acestei Biserici: izolarea si problemele delicate pe care le are cu celelalte Biserici Ortodoxe surori: recunoasterea Mitropoliei Basarabiei, problemele cu Biserica Ortodoxa Ucraineana, atitudinea de fronda fata de Patriarhia Ecumenica de la Constantinopol, etc.

Comentarii Facebook


Știri recente