Sanctitatea Sa Alexei al II-lea, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii: Repere biografice

Sanctitatea Sa Alexei al II-lea a fost cel de-al XVI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse. Patriarhul Alexei s-a născut la 23 februarie 1929 în orașul Tallinn, Estonia, într-o familie de credincioși ortodocși.

Între anii 1947-1949, a urmat cursurile Seminarului Teologic din Sankt-Petersburg, iar, în anul 1953, a absolvit Academia Teologică din același oraș.

În anul 1950 a fost hirotonit preot la biserica din Johvi (Estonia), iar în 1957 părintele Alexei a fost numit paroh al catedralei Uspenski din Tartu și protopop al regiunii Tartu.

În ziua de 3 martie 1959 a fost tuns în monahism la Lavra Sf. Treime (Serghiev-Posad), iar în anul 1961 a fost ales episcop de Tallinn și locțiitor de Riga.

În anul 1961, episcopul Alexei a fost numit adjunct al Președintelui Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, iar în iunie 1964 a fost ridicat la rang de arhiepiscop, devenind și membru permanent al Sfântului Sinod. În această calitate, a primit următoarele responsabilități:

– președintele Comisiei de învățământ a Sfântului Sinod (1965 – 1986);

– membru al Comisiei pentru unitatea creștină și relații bisericești a Sfântului Sinod ș.a.

În anul 1968, arhiepiscopul Alexei a fost ridicat la treapta de Mitropolit de Leningrad și Novgorod și locțiitor de Tallinn.

În ziua de 7 iunie 1990, a fost ales de Sinodul Local al Bisericii Ortodoxe Ruse ca Patriarh al Moscovei și al întregii Rusii, ceremonia de întronizare având loc trei zile mai târziu.

Alte responsabilități:

– membru în Comitetul Central al Consiliului Mondial al Bisericilor (1961-1968);

– Membru al Comisiei „Credință și Constituție” (1964-1968);

– Președinte al Conferinței Bisericilor Europene (1987-1992).

– Din 1972 a fost membru al comitetului mixt al Conferinței Bisericilor Europene și Conferința Episcopilor Catolic din Europa, etc.

Titluri și distincții:

– membru onorific al Academiilor Teologice din Moscova, Sankt Petersburg, Creta;

– doctor în teologie la Academia Teologică din Sankt Petersburg;

– doctor honoris causa al mai instituții academice de teologie din lume (Debrecen, Praga, New-York, Belgrad, Tbilisi, etc.);

– membru al Academiei de științe din Federația Rusă;

– ordinul Sf. Andrei, cea mai înaltă distincție a Federației Ruse.

A trecut la cele veșnice în dimineața zilei de 5 decembrie 2008, la vârsta de 79 de ani.

SECTORUL RELAȚII BISERICEȘTI ȘI INTERRELIGIOASE AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente