Sănătate – Alimentație – Bunăstare, orientate spre comuniune spirituală și solidaritate socială

Mesajul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, adresat participanților la primul congres internațional „Sănătate – Alimentație – Bunăstare”, desfășurat la Brașov, în perioada 15 – 17 octombrie 2011:

Tema congresului la care participați ne prilejuiește o scurtă meditație asupra rugăciunii Tatăl nostru în care cerem: „Pâinea noastră cea spre ființă dă-ne-o nouă astăzi„. Această cerere ne dezvăluie legătura dintre pâine și ființă, dintre hrană și viață. Existența omului pe pământ se menține nu numai prin consum de hrană, ci și prin folosirea aerului, a apei de izvor și a luminii soarelui. Toate acestea sunt cuprinse în cuvintele „pâinea noastră cea spre ființă„.

Mântuitorul Iisus Hristos ne mai spune însă că „nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu” (Matei 4, 4). Cu alte cuvinte, viața omului nu este numai existență biologică, ci și existență spirituală.

Însă în societatea contemporană materialistă și consumistă prima dorință a omului este dobândirea fericirii prin confortul material și acumularea de bunuri materiale. Totuși, ideologia contemporană, potrivit cărei totul este dedicat consumului, iar consumul poate crea fericirea, duce la sărăcirea spirituală a persoanei și a vieții umane. Aspirațiile omului într-o asemenea societate sunt canalizate către un singur scop: acumularea de produse „digerabile” și crearea premiselor necesare pentru ca aceste produse să fie consumate în totalitate, iar consumul să aducă profit altora. Criza economică a lumii de azi este provocată de o exacerbare a viziunii consumiste asupra lumii, care a transformat totul în mâncare, marfă și profit material, slăbind astfel considerabil comuniunea sau relațiile personale dintre oameni. De aceea Biserica face eforturi multiple, prin cuvânt și acțiune, să tempereze o economie a acumulării excesive cu o economie a dăruirii sau a solidarității sociale. În acest sens, Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă, zicând: Fiecare dintre voi să caute nu numai binele propriu, ci și binele altora (cf. Filipeni 2, 4).

Din cauza crizei ecologice, ca poluare a aerului, apei și solului, și a crizei economice actuale, ca tensiune între lăcomia unora și sărăcia altora, relația sănătate – alimentație – bunăstare ne cheamă azi tot mai mult la coresponsabilitate și cooperare, pentru a proteja și cultiva darul sacru al vieții umane, dreptatea și pacea socială, precum și integritatea sau curăția mediului înconjurător.

În acest sens, prin lucrarea ei spirituală și socială, Biserica afirmă constant și insistent că întreg universul, dar mai ales Pământul (Terra) cu atmosfera care-l înconjoară, este darul iubirii lui Dumnezeu pentru om, adică mediu și mijloc de comuniune a omului cu Dumnezeu – Creatorul (cultul) și cu semenii săi (cultura). Acest dar al lui Dumnezeu către om cheamă toți factorii responsabili la cooperare, în plan educațional, legislativ și practic-operațional.

Ne rugăm lui Dumnezeu să binecuvânteze pe toți organizatorii și participanții la acest congres internațional, spre o cooperare fructuoasă în domeniul vital al sănătății și alimentației oamenilor.

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…