Sâmbăta Sfântului Teodor

În Biserica Ortodoxă astăzi, 12 martie, sunt pomeniți cei trecuți la Domnul.

Ziua poartă numele de „Sâmbăta Sfântului Teodor Tiron sau Sâmbăta Colivelor”. Cunoscut ca mare făcător de minuni, Sfântul Teodor Tiron a trăit la cumpăna dintre secolele III – IV. Tradiția pregătirii colivei ne-a rămas de la o minune a Sfântului Teodor Tiron, petrecută în vremea împăratului Iulian Apostatul (361-363), care a dat ordin guvernatorului orașului Constantinopol să stropească toate alimentele din piețe cu sângele jertfit idolilor, în prima săptămână a Postului Mare, ca astfel să-i oblige pe creștini să întrerupă postul și să consume jertfe aduse idolilor. Sfântul Teodor Tiron, apărându-i în vis arhiepiscopului Eudoxie, i-a poruncit acestuia să-i anunțe pe creștini să nu cumpere nimic din piață, ci să mănânce grâu fiert cu miere.

În această zi, precum în toate sâmbetele în care se face pomenirea celor adormiți, creștinii participă în biserici la slujbe de pomenire a celor plecați la Domnul din neamul lor, aducând jertfe (pâine, vin, colivă, colaci), drept pomană pentru sufletele celor adormiți.

Mai multe informații despre semnificația acestei sâmbete a oferit pentru Radio Renașterea, Preasfințitul Irineu Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului: „În Sfântul și Marele Post, sâmbăta are un caracter liturgic special, tipicul slujbelor de sâmbăta este diferit de zilele de rând. Sâmbăta întâi este închinată pomenirii Sfântului mucenic Teodor Tiron, cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta lui Toader. Comemorarea acestui martir într-o sâmbătă, în mod normal consacrată memoriei colective a sfinților și a martirilor, apare, așadar, drept o specificare a acesteia. Adunarea mucenicilor este reprezentată de Sfântul Teodor Tiron, care i-a salvat pe creștini de la închinarea la idoli și de care se leagă minunea colivelor”.

Slujbe de pomenire, pentru cei trecuți la Domnul se vor face până în sâmbăta Floriilor.

Comentarii Facebook


Știri recente