Sâmbăta Sfântului Teodor la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea

În prima sâmbătă a Postului Mare, cunoscută și ca Sâmbăta Sfântului Teodor (Sân Toader), în care sunt pomeniți cei trecuți la cele veșnice, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea, astăzi, 3 martie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai catedralei, după cum ne informează arhiram.ro.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a prezentat minunea în care Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron s-a aratat în vis Arhiepiscopului Eudoxie al Constantinopolului (360-369), descoperindu-i planul împăratului Iulian Apostatul, care a poruncit să stropească cu sângele animalelor sacrificate idolilor toate produsele vândute pe piața cetății imperiale, pentru a întina astfel prima saptămână din Postul Mare al creștinilor. Sfântul Mucenic l-a sfătuit pe arhiepiscop să fiarbă grăunțe de grâu (kolva) și să le distribuie locuitorilor Constantinopolului pentru ca aceștia să nu meargă să cumpere de la piață. Deasemenea, Preasfinția Sa a explicat credincioșilor prezenți semnificația colivei la pomenirea morților în cultul creștin ortodox.

După sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba de pomenire a ctitorilor și binefăcătorilor sfântului locaș, precum și a tuturor creștinilor ortodocși trecuți la viața veșnică.

Comentarii Facebook


Știri recente