Prima sambata din postul Sfintelor Pasti poarta denumirea de Sambata Sfantului Teodor. In aceasta zi, pe langa oficierea Sfintei Liturghii, sunt aduse in biserici, spre binecuvantare, colive. Obiceiul dateaza inca de la sfarsitul secolului al IV-lea, cand Sf. Mucenic Teodor s-a aratat in vis si l-a indemnat pe arhiepiscopul Eudoxie al Constantinopolului sa fiarba grau si sa il distribuie locuitorilor. Mai multe amanunte despre semnificatiile Sambetei Sf. Teodor ne-a oferit pr. Constantin Muha, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Ioan Iacob’ din Dorohoi: ‘Referitor la Sambata Sf. Teodor Tiron exista istorisirea atribuita patriarhului Nectarie al Constantinopolului privitoare la minunea inmultirii graului fiert si a salvarii crestinilor din Constantinopol de la inchinarea la idoli prin inchinarea de alimente stropite cu sange de la animale jertfite idolilor. Istorisirea ca atare se refera la faptul ca Iulian Apostatul, imparatul trecut la religia pagana, a incercat sa-i aduca pe crestini la religia pagana. A vrut sa ii intineze in ascuns si a poruncit prefectului cetatii sa culeaga toate alimentele din piata si sa puna alte alimente pentru a le cumpara crestinii, stropite cu sange de la jertfele idolilor. Nimeni nu stia de acest lucru, insa Dumnezeu a trimis la Eudoxie, arhiereul cetatii intre anii 360 – 369, in vis, pe Mucenicul Teodor Tiron, care ii spune acestuia sa adune poporul si sa-i spuna despre dorinta imparatului, si sa nu cumpere nimic din cele care sunt puse in piata. Atunci s-a facut coliva din grau fiert cu care tot poporul s-a indestulat si astfel au scapat de intinarea prin consumarea alimentelor inchinate idolilor’.
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși | Galeria Foto
Cea de a doua ediție a Serilor Culturale Brâncuși are loc în perioada 20 -22 mai 2022. Evenimentul, organizat de Parohia Brâncuși, se desfășură în incinta ansamblului parohial, situat pe Aleea Pasărea de Aur, nr.25,…
Programul slujirii ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în Duminica Samarinencei
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji în Duminica Samarinencei, 22 mai 2022, după următorul program, transmis de Eparhii prin intermediul Radio Trinitas: Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la…
Am stat de vorbă cu artistul care face Tomosurile de canonizare: Scriam oribil când eram mic
Am stat de vorbă cu un om care scrie, la propriu, istorie. Caligrafic. Pictorul Costel Nacu, inspector eparhial la Sectorul Patrimoniu și Pictură Bisericească al Arhiepiscopiei Bucureștilor, este persoana care scrie Tomosuri sinodale și alte…
În acest semn vei învinge: Mesajul lui Hristos către Sf. Constantin și către noi toți, spune Starețul Schitului Darvari
Părintele Protosinghel Arsenie Irimiea, Starețul Schitului Darvari – Paraclis Patriarhal din Capitală, a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie, la pomenirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, hramul sfântului așezământ. Părintele Stareț a explicat în ce fel mesajul…
În imagini: Hramul istoric al Catedralei Patriarhale – 2022
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat sâmbătă, 21 mai, Sfânta Liturghie de sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, hramul istoric al Catedralei Patriarhale. La hram au participat și doi ierarhi din Bulgaria: Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Naum…