Sâmbătă, Mănăstirea Cernica și-a serbat ocrotitorul

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica, prăznuit în fiecare an la 11 aprilie, a fost serbat sâmbătă la Mănăstirea Cernica. De această mănăstire s-a îngrijit în cei 43 de ani petrecuți acolo, cât și astăzi, ca ocrotitor ceresc al ei. Curtea mănăstirii din apropierea Capitalei s-a umplut încă de dimineață de credincioși. Majoritatea a venit pentru a se închina la moaștele Sfântului Calinic, așezat în fața bisericii, pe un baldachin. După ce și-au așteptat rândul la sfintele moaște, pelerinii, cu flori primite de la racla sfântului, și-au căutat un loc de rugăciune fie în biserică, fie pe iarba din jurul ei, ajungând ca, spre amiază, mănăstirea să se bucure de prezența câ-torva sute de închinători.

La hramul lui, așezământul monahal a invitat unul din urmașii Sfântului Calinic, Preasfințitul Calinic, Episcopul Argeșului și Muscelului, fost stareț al Mănăstirii Cernica. Acesta a oficiat slujba Sfintei Liturghii alături de un sobor de preoți și diaconi ai obștii mănăstirii, dar și invitați. După rostirea Sfintei Evanghelii, ierarhul argeșean a elogiat memoria sfântului său înaintaș.

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a fost un om al milosteniei, iar când nu avea posibilitatea să facă milostenie „plângea și se ruga pentru ca ei să primească milostenie de la Dumnezeu. Așa s-au săvârșit multe minuni la Mănăstirea Cernica și în locurile pe unde l-a trimis Dumnezeu. El a ajuns sfânt pentru că a biruit trupul cu osteneli, având o viețuire duhovnicească deosebită. Sfântul Calinic a crezut în Dumnezeu cu toată puterea vieții sale”, a explicat Preasfințitul Calinic.

Pelerinii veniți în număr mare la sărbătoarea Sf. Calinic, au avut bucuria de a asculta și cuvântul de folos rostit de Preafericitul Patriarh Daniel la sfârșitul slujbei. Preafericirea Sa a scos în evidență rolul Sfântul Calinic în monahismul românesc, monahism care a făcut o sinteză între experiența Tradiției Bisericii universale și specificul sufletului românesc. „Faptul că în secolul al XIX-lea, într-o Europă foarte secularizată, avem un isihast, un rugător ca părinții de odinioară din primul mileniu și din secolul al XIV-lea, este un lucru foarte rar”. A fost și un promotor, un susținător, un apărător al culturii sufletului românesc, iubitor de biserică și de țară.

Sfântul Calinic de la Cernica a ajutat o mulțime de săraci, de bolnavi. Toți banii pe care i-a avut i-a folosit fie pentru a construi biserici, fie pentru a ajuta pe cei săraci. A miluit și ocrotit o mulțime de bolnavi, de oameni singuri, săraci. „A fost făcător de minuni din timpul vieții. A prezis ziua morții mai multor persoane, dar și a sa. De asemenea, a făcut vindecări minunate, toate lumea îl știa că era un prieten al săracilor, al celor necăjiți, deci era considerat sfânt încă de pe pământ”, a spus Patriarhul nostru.

„În timpul perioadei comuniste, Sfântul Calinic a fost de mare reazem pentru o mulțime de oameni care se luptau cu o ideologie atee. În aceea perioadă, a fost stareț la această mănăstire Preasfințitul Calinic al Argeșului și Muscelului, care s-a luptat pentru ca mănăstirea să fie mereu deschisă, să-și apere bunurile ei și, în același timp, să fie o cetate spirituală pentru păstrarea credinței și a demnității românești, reușind numai cu ajutorul sfântului”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh.

La final, Preasfințitul Calinic a primit drept cadou de ziua sfântului al cărui nume îl poartă, o cruce de binecuvântare din partea Întâistătătorului Bisericii Române. Mănăstirea a primit cadou volumul de studii „Sfântul Vasile cel Mare, închinare la 1.630 de ani”, dar și ultima ediție a Bibliei Sinodale în format mare, iar pelerinii au primit, tot din partea Preafericirii Sale, iconițe cu Sfântul Calinic de la Cernica

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente