Sambata de astazi poarta denumirea de Mosii de vara.

Ziua de sambata a fiecarei saptamani este destinata in cultul ortodox pomenirii mortilor. In tot cursul anului bisericesc, in toate bisericile ortodoxe sunt consacrate, in mod special, pomeniri generale a mortilor. Sambata de astazi precede Duminica Pogorarii Duhului Sfant sau Rusaliile.

In popor, aceasta sambata este cunoscuta sub numele de ‘Mosii de vara’. Ca si Mosii de iarna, cele doua praznice sunt dedicate pomenirii tuturor celor trecuti la vesnicie. In Sambata Mosilor de vara, in toate bisericile ortodoxe, se fac rugaciuni pentru cei adormiti si pentru cei pe care nu are cine sa-i pomeneasca.

Pr.Conf. Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi ne-a vorbit despre importanta cinstirii celor adormiti: ‘Biserica Ortodoxa ii pomeneste pe toti cei care au trait si au murit in nadejdea Invierii si a vietii vesnice. Biserica se roaga, in mod special, la Sfanta Liturghie, si apoi la slujba de Parastas ca atunci cand ei se vor prezenta la Judecata finala, pentru rugaciunile noastre, ca urmare a mijlocirilor Sfintei Fecioare Maria si ale tuturor sfintilor, sufletele celor pomeniti sa fie asezate la loc de odihna.’

Comentarii Facebook


Știri recente