Departamentul Zonal de Conservare-Restaurare al Complexului National Muzeal ‘Astra’ din Sibiu a readus in lumina reflectoarelor valori religioase patrimoniale care au fost salvate de la indolenta, inconstienta sau indiferenta profanilor, aceste valori fiind etalate intr-o expozitie speciala, informeaza cotidianul ‘Tribuna’. Demararea acestui program de conservare-restaurare a mostenirii religioase a fost prilejuita de solicitarea Episcopiei Argesului si Muscelului pentru restaurarea iconostasului Manastirii Curtea de Arges (datat 1682), ansamblu monumental sculptat si policromat, de o mare valoare artistica si istorica, apartinand bisericii Manastirii Curtea de Arges. Au urmat alte lucrari cu un grad inalt de dificultate, realizate pe parcursul ultimilor 10 ani, cum ar fi: iconostasul de la Tiur (secolul al XVIII-lea), restaurat in perioada 2000 – 2003, colectia de icoane apartinand Schitului Sub Piatra, judetul Alba, restaurata in perioada 2005 – 2006, colectia de icoane apartinand Centrului Cultural ‘Dr. Gheorghe Telea Bologa’ din localitatea Nou Roman, colectiile de obiecte de cult apartinand bisericilor din Dretea si Bezded, monumente istorice din secolul al XVII-lea, respectiv al XVIII-lea, altarul triptic de la Cincsor, mobilierul religios al capelei Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu si numeroase alte bunuri. Pe langa aceste lucrari, in ultimii ani au fost salvate numeroase monumente reprezentative pentru cultura religioasa a poporului nostru: biserica din localitatea Dretea, avand o pictura datata 1672, a carei restaurare a fost finalizata in anul 2006; troita din piatra (cu o greutate de peste 10 tone), din Rasinari, monument istoric din secolul al XVIII-lea, cu o valoroasa fresca datata 1792; troita din lemn din localitatea Bunesti, judetul Valcea, avand un iconostas interior compus din 33 de icoane pe lemn; iconostasul bisericii vechi din localitatea Rachita, judetul Alba (secolul al XVII-lea), aflat in conservare in vederea restaurarii; iconostasul bisericii vechi din localitatea Strungari, judetul Alba (secolul al XIX-lea), aflat in conservare in vederea restaurarii; inventarul religios al bisericii din Rachita, judetul Alba, compus din numeroase obiecte de ritual ortodox, inclusiv vesminte preotesti vechi, tesute manual in razboi etc.
Episcopia Canadei organizează un concurs de creație pentru copii dedicat rugăciunii
Episcopia Canadei organizează în perioada 28 – 29 mai un concurs de creație pentru copii dedicat rugăciunii. Gala-concurs va avea loc în mediul online, pe platforma Zoom, începând cu ora 19:00 E.T (02:00 România). Participanții…
Rugăciuni pentru pace: Mitropolitul Basarabiei a primit în dar icoana Maicii Domnului care protejează Brașovul
Mitropolitul Petru a primit luni în dar Icoana Maicii Domnului „Rugătoarea”, icoană pictată prima dată în Basarabia și care a fost aleasă ca protectoare a Brașovului. Darul a fost oferit de reprezentanții Jandarmeriei Brașov, ai…
Noua ediție a evenimentului Tânărul Ieșean propune tema: „Mă schimb pentru mine sau pentru ceilalți?”
A șaptea ediție a evenimentului „Tânărul Ieșean”, organizat de Asociația Tineretul Ortodox Român (ATOR) – Iași, se desfășoară în perioada 21-22 mai și propune tema: „Mă schimb pentru mine sau pentru ceilalți?” „Dacă vrei să…
Conferință în Episcopia Sălajului: Clericii din Protopopiatul Șimleu au discutat despre rugăciune
Clericii din Protopopiatul Șimleu au discutat marți despre rugăciune la conferința preoțească semestrială. Evenimentul a avut loc la Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Șimleu Silvaniei și a fost prezidată de Preasfințitul Părinte…
Asociația femeilor ortodoxe române din America s-a întrunit în primul congres organizat după patru ani
Congresul Asociației Auxiliare a Femeilor Ortodoxe Române din America (AROLA) s-a desfășurat în perioada 13-15 mai în format fizic și online și cu participarea ierarhilor români de peste ocean. „Bucuria revederii a fost foarte mare,…