Departamentul Zonal de Conservare-Restaurare al Complexului National Muzeal ‘Astra’ din Sibiu a readus in lumina reflectoarelor valori religioase patrimoniale care au fost salvate de la indolenta, inconstienta sau indiferenta profanilor, aceste valori fiind etalate intr-o expozitie speciala, informeaza cotidianul ‘Tribuna’. Demararea acestui program de conservare-restaurare a mostenirii religioase a fost prilejuita de solicitarea Episcopiei Argesului si Muscelului pentru restaurarea iconostasului Manastirii Curtea de Arges (datat 1682), ansamblu monumental sculptat si policromat, de o mare valoare artistica si istorica, apartinand bisericii Manastirii Curtea de Arges. Au urmat alte lucrari cu un grad inalt de dificultate, realizate pe parcursul ultimilor 10 ani, cum ar fi: iconostasul de la Tiur (secolul al XVIII-lea), restaurat in perioada 2000 – 2003, colectia de icoane apartinand Schitului Sub Piatra, judetul Alba, restaurata in perioada 2005 – 2006, colectia de icoane apartinand Centrului Cultural ‘Dr. Gheorghe Telea Bologa’ din localitatea Nou Roman, colectiile de obiecte de cult apartinand bisericilor din Dretea si Bezded, monumente istorice din secolul al XVII-lea, respectiv al XVIII-lea, altarul triptic de la Cincsor, mobilierul religios al capelei Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Andrei Saguna’ din Sibiu si numeroase alte bunuri. Pe langa aceste lucrari, in ultimii ani au fost salvate numeroase monumente reprezentative pentru cultura religioasa a poporului nostru: biserica din localitatea Dretea, avand o pictura datata 1672, a carei restaurare a fost finalizata in anul 2006; troita din piatra (cu o greutate de peste 10 tone), din Rasinari, monument istoric din secolul al XVIII-lea, cu o valoroasa fresca datata 1792; troita din lemn din localitatea Bunesti, judetul Valcea, avand un iconostas interior compus din 33 de icoane pe lemn; iconostasul bisericii vechi din localitatea Rachita, judetul Alba (secolul al XVII-lea), aflat in conservare in vederea restaurarii; iconostasul bisericii vechi din localitatea Strungari, judetul Alba (secolul al XIX-lea), aflat in conservare in vederea restaurarii; inventarul religios al bisericii din Rachita, judetul Alba, compus din numeroase obiecte de ritual ortodox, inclusiv vesminte preotesti vechi, tesute manual in razboi etc.
Patriarhul Teofil: Așteptăm cu nerăbdare să slujim împreună pentru a promova unitatea comuniunii noastre
Patriarhul Teofil a Ierusalimului a transmis o scrisoare deschisă cu prilejul împlinirii unui an de la întâlnirea care a avut loc la Amman, Iordania, de „dragul unității Bisericilor Ortodoxe Locale”. „După două zile de rugăciune…
Patrimoniul bucureştean digitalizat: Va fi realizat un circuit al monumentelor cu ajutorul codurilor QR
Consilierii generali ai capitalei au adoptat vineri un proiect care vizează digitalizarea patrimoniului bucureştean, prin realizarea unui circuit al monumentelor cu ajutorul codurilor QR, anunţă Agerpres. Proiectul presupune instalarea unor însemne descriptive împreună cu un…
Un preot, cel mai mare fan al naţionalei de rugby | „Vine la meciuri, ne spovedeşte, ne împărtăşeşte”, spune preşedintele FRR
Părintele Gabriel Cazacu este unul dintre cei mai înflăcăraţi suporteri ai echipei naţionale de rugby. Nu ratează confrunătrile „Stejarilor” şi are locul lui în tribună la fiecare meci al naţionalei. Preotul slujeşte în Biserica Parc…
Smiley despre Schitul Prodromu: Locul acela îți oferă liniște
Smiley a vorbit în cadrul unui podcast realizat de producătorul Damian Drăghici despre cât de mult apreciază Schitul românesc Prodromu, despre muzică, credința în Dumnezeu și bucuriile vieții. „Te îndepărtezi de lumea asta gălăgioasă Artistul,…
73 de ani de la moartea Patriarhului Nicodim, un „slujitor al slovelor, iar nu numai al altarului”
În data 27 februarie 1948 trecea la cele veșnice al doilea patriarh al României, Nicodim Munteanu. În mod inspirat, scriitorul Cezar Petrescu l-a numit, pentru activitatea sa cărturărească, un „slujitor al slovelor, iar nu numai…